11 december 2023

Kleurrijke sterrenwolk bevat een verrassing

Surprise within a Cloud

Niet groot genoeg? Klik dan hier voor een grotere versie en hier voor een belachelijk grote versie 😉

Ding dong, wat dacht u van deze opname? Dit kleurrijke sterrenlandschap is gekiekt door de VISTA-telescoop in Chili en laat een gedeelte van het sterrenbeeld Schorpioen zien, vlakbij het hoofdvlak van het melkwegstelsel. Dit gebied bevat een dichte wolk van gas en stof, die verband houdt met de moleculaire wolk IRAS 16562-3959 – duidelijk zichtbaar als een oranje veeg op de voorgrond van een rijke sterrenwolk. Dit soort wolken zijn kraamkamers van jonge sterren, waaronder het heldere object G345.4938+01.4677 – zichtbaar in het midden van de wolk, achter een sluier van gas en stof. Dit is een piepjonge ster, die nog niet helemaal “af” is. Deze ster is zeer helder en massief – zo’n 15 zonnemassa’s – en bevat een omringende schijf, inclusief een stroom van materiaal die naar buiten wordt geblazen. Zowel de schijf als de stroom zouden volgens de theorie helemaal niet moeten bestaan, aangezien de krachtige straling van dergelijk massieve sterren geacht werd omringend materiaal geheel weg te blazen. Werk aan de winkel dus voor de heren theoretici 🙂 Maar w

Share

Comments

  1. Die ‘belachelijk grote’ versie, staat perfekt op mijn nw. reeds door de Sint verkregen Samsung Smart
    UHD TV.

    Ik hou erg van dit soort beelden van de hemelse vergezichten.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d