16 september 2024

Heeft de ruimtetelescoop van de toekomst een lens van slim stof?

Dr. Grover Swartzlander

Dr. Grover Swartzlander. Credit: A. Sue Weisler.

Wetenschappers van het Rochester Institute of Technology (RIT) en NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL) zijn bezig met het ontwerpen van de ruimtetelescoop van de toekomst. Zij denken daarbij aan een telescoop met een lens gemaakt van wolken ‘slim stof’, losgelaten vanuit een soort blik, die met behulp van een laser op hun plaats worden gehouden. De lenzen zouden zweven in de ruimte en veel groter, lichter en goedkoper zijn dan bestaande lenzen in ruimtetelescopen, zoals van de Hubble ruimtetelescoop. Binnen NASA’s Innovative Advanced Concepts Program wordt al gewerkt aan de ontwikkeling van dat slimme stof, dat uit een foto-polymeer is gemaakt. Met een zogeheten ‘optische lift’ produceert een laser stralingsdruk, waarmee het slimme stof op z’n plaats wordt gehouden. Het stof reflecteert het licht van een bepaald object aan de hemel naar een brandpunt, waar het vervolgens wordt geregistreerd. Onderzoeksleider Grover Swartzlander (RIT) denkt dat de technologie over 20 á 30 jaar realiseerbaar moet zijn en dat er dan telescopen in de ruimte zullen zijn die met hun lenzen in staat moeten zijn om wolken op exoplaneten waar te nemen. Hieronder enkele varianten van zo’n ruimtetelescoop met een lens van slim stof.

Credit: NASA

Bron: RIT + Next Big Future.

Share

Comments

  1. Jan Brandt zegt

    Eh..effe voor de goede orde…afgezien van het simpele feit dat lenzen natuurlijk “gewoon niet deugen” (sorry, mijn waarde Apo-fluo-sukkels, maar de waarheid is gewoon hard..hihi!!) zijn zitten er in een echte telescoop als de Hubble, als het gaat om de essentiële optische elementen, uiteraard geen lenzen edoch natuurlijk gewoon een kek setje deugdelijke spiegels in Ritchey Crétien configuratie…..een moderne, optisch superieure, variant van de Cassegrain telescoop!!

    • Stoerecurry zegt

      afgezien van het simpele feit dat lenzen natuurlijk “gewoon niet deugen”

      Hoe bedoel je dit? natuurlijk deugen lenzen wel.

  2. Jan Brandt zegt

    Sorry hoor….moet ik toch effe uitleggen…..er is in (amateur)telescopen-land al sinds het begin der tijden een soort van “vrolijke broedertwist” aan de gang over welk type telescoop nu het beste is….en dan gaat het natuurlijk vooral tussen de bezitters van lenzentelescopen (de sukkels) en de bezitters van spiegeltelescopen (de slimmerikken) oh jee, nou doe ik weer..hihi!!!………..en zie hier de essentie van dit hele gedoe…..ik zit nogal heftig in het kamp der spiegelaars en ik probeer alleen maar zo nu en dan “puur voor de lol” de lens-aanbidders uit de tent te lokken en dit alles in de hoop dat er een geweldige humoristische “anti spiegel-quote” terugkomt…ofwel dit is slechts een typische gevalletje van “astrogein”….WANT….er is natuurlijk helemaal NIETS mis met een deugdelijke al dan niet moderne (apochromatische fluoriet) lenzentelescoop!!! Het zijn hele mooie en goede instrumenten die hoogstens een wat ongelukkige prijs – lensopening-verhouding hebben…..per centimeter opening zijn lenzentelescopen vele malen pittiger geprijsd dan bijvoorbeeld een Newton-telescoop……..logisch, bij de Newtontelescoop behoeft er nu eenmaal slechts één optisch oppervlak bewerkt te worden en bij een goede lenzentelescoop zijn dat er minimaal vier (achromatische lens: twee lenzen=vier oppervlakken…Apochromatische lens: drie lenzen=zes oppervlakken) en dus zit er in een lenzenkijker van dezelfde grootte en dezelfde kwaliteit als een vergelijkbare Newtontelescoop vele malen meer arbeid van de opticien…enne…man/vrouw-uren zijn nu eenmaal hele dure dingen!!! Ik zit meer in de hoek van “veel voor weinig” en vandaar dus mijn voorliefde voor de spiegelende newtontelescoop en mijn immer vriendelijk bedoelde plagerijtjes richting het “lenzenkamp”!! Oh.. en nu we toch leuk bezig zijn, zullen we het ook eens hebben over automobielen…..”Vive la Deuche” (citroën 2CV) en “liever oud frans dan nieuw japans”….en nu weet je ook meteen hoe hier bij mij de vlag erbij staat….hihi

    • Ik denk dat een “sukkel” telescoop goed is om mee te beginnen en dan met de tijd en met meer ervaring op een “slimmeriken” telescoop over te stappen. Als het ware met de tijd doorgroeien naar iets dat steeds beter is :-).

      • Jan Brandt zegt

        Hmmm, weet je…ik vind al jaren en jaren dat een beginner juist NIET met een kleine en dus meestal lenzentelescoop moet beginnen maar met het grootste optisch bakbeest dat zijn/haar rug kan dragen….omdat…..een dikke (20 cm of meer en dus meestal een spiegeltelescoop) telescoop het gebrek aan waarneem ervaring compenseert en daardoor dikke vette frustratie’s (ik zie helemaal niets van al die mooie nevelvlekjes) voorkomt….enne ik spreek helaas uit droevige ervaring….Mijn allereerste telescoop…een 6cm refractor heb ik in blinde woede in een hoek gesmeten omdat ik er hoegenaamd niets mee zag. Nu..veertig jaar later pik ik met diezelfde “hopeloze” 6cm refractor moeiteloos alles uit de lucht wat ik maar wil zien…..maar..oh…oh…oh…wat zou ik toch graag begonnen zijn met een optische en vergevingsgezinde joekel van b.v. 20cm Newton o.i.d. als je snapt wat ik hiermee bedoel?!

  3. Stoerecurry zegt

    Ah, dat maakt een hoop duidelijk. Ik ben (toevallig) ook bezig met de bouw van mijn eerste telescoop. Het is een nogal langdurig project, dus heb hier een lange adem voor nodig, maar als hij af is hoop ik hem een Rutten Maksutov Cassegrain te kunnen noemen. Dus dan schaar ik mezelf ook maar bij de spiegelfanaten.

  4. Jan Brandt zegt

    Wow….ben jij zelf een “Rumak” aan het bouwen??? Zo, jij durft…geweldig hoor!! Ik vind Harrie Rutten namelijk een hele toffe peer enne ik heb zelfs stiekum een eh passende bijnaam voor hem verzonnen…”Optigod” omdat hij echt alles weet over optiek. Heb uiteraard zijn boek en ik heb toen Orion Optics (UK) zijn Rumak-ontwerp in de vorm van de OMC 140 op de markt bracht zo ongeveer het allereerste produktie-exemplaar (zo’n mooie rooie) aangeschaft en daar vele plezante uren onder de sterren mee doorgebracht. Maarre……het bouwen van zo’n telescoop is dus best wel bijzonder….en mijn telescoop-hart schreeuwt…”gastblogje”… als ie klaar is..hint..hint!!!!

Speak Your Mind

*