10 december 2023

“Intelligent buitenaards leven vermoedelijk op grote afstand van de aarde”

De Arecibo-radiotelescoop, waarmee gezocht wordt naar radiosignalen van buitenaards leven.

De Arecibo-radiotelescoop, waarmee gezocht wordt naar radiosignalen van buitenaards leven.

Als er intelligent leven bestaat in de kosmos, dan zal dat niet bij ons de buurt zijn! Dat is althans de mening van een astrobioloog die een belangrijke update heeft doorgevoerd in de beroemde formule die wetenschappers gebruiken om de kans op buitenaards leven te bepalen.

Deze zogenaamde Drake-vergelijking is altijd een lastige geweest, omdat er geen relevante gegevens bestaan om de vele parameters te beperken. Dat is gelukkig aan het veranderen: dankzij de Keplermissie w

Share

Comments

 1. Bas van Stapelberg zegt

  Afstanden zijn voor ons nog een probleem. Maar tijd afgezet naar afstand is relatief, dus aanwezigheid van buitenaards leven in onze hoek van de Melkweg zou aanwezig kunnen zijn.

 2. Het bestaan van buitenaardse beschaving die dezelfde intelligentie of meer bezitten wil ik niet ontkennen. Het probleem is echter of zij dezelfde technologie hebben als de mensheid. Radiotechniek en ruimtevaart technologie.
  Welke ontwikkelingen zouden zij hebben ( gehad) . Zij kunnen door teken van leven te geven een ster hebben laten ontploffen of via hun geest ons kunnen bereiken.

  • Enceladus zegt

   Een ster laten onploffen als kenmerk van intelligentie? Dacht het toch niet. Ten eerste schiet je er niks mee op en ten tweede valt een ontploffende ster nou niet bepaald op. Jaarlijks onploffen vele sterren volkomen uit zichzelf…

   En wat die geest betreft: met welke apparatuur was je van plan dat te meten, zodat onomstotelijk kan worden vastgesteld dat we te maken hebben met een buitenaardse intelligentie (en niet met een geesteszieke aardbewoner of gewoon een fantast)?

   groet,
   Gert (Enceladus)

 3. Quote : ” … Wandel … dichtstbijzijnde planeet met leven [ te weten: microben] op een afstand van 10 tot 100 lichtjaar …”

  Nou, stop die onderzoeken voor Mars en Europa dan maar. 😛
  [ Of liever nog: toon het tegendeel aan ! ]

  Groet, Paul

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d