30 november 2023

“Terugblik” door Kees de Jager

Het boek “Terugblik” geschreven door professor Kees de Jager.

Gegroet waarde astroblogslezeressen en lezers. Dit wordt een wel hele vreemde ‘boek recensie’…want het boek dat ik hier onder de aandacht wil brengen, “Terugblik” geschreven door “een zekere Kees de Jager”, beter bekend als de rock solid old school Nederlandse astronoom Professor de jager,  heb ik mijzelve welliswaar al aangeschaft…EDOCH…nog niet gelezen!!! Gekker nog..eigenlijk wil ik  het boek zelfs helemaal  niet lezen. Eh…is er dan iets mis met dit specifieke boek?? Nou..eh…Neen, wat zeg ik..driewerf NEEN….dit boek vind ik namelijk  zo leuk,  dat ik nu al benauwd ben voor het moment van dat ik het uitgelezen zal hebben…..en er niet aan beginnen betekent dus ook dat je  nooit dat jammerlijke moment van  uitgelezenhebben  zal meemaken!! Ja..ja..ik weet het…laat de  “witgejaste lakijen van de Looney farm” maar weer langskomen met een leuk slank-afkledend dwangbuisje want Meneertje Jan lijkt weer eens  volkomen “onkie onkie” te zijn!Hmmmm, Of misschien toch niet?? Nou ziet U…hoewel ik dit boek dus inderdaad nog niet echt gelezen heb,  weet ik toch al wat de strekking van de inhoud zal zijn… dit omdat Kees de Jager al heel lang in HET sterrenkundeblad van Neerlands bodem, ZENIT, echt waanzinnig leuke colums schrijft en de uitgever van ZENIT hem heel wijselijk heeft gevraagd of het wellicht niet een aardig idee’tje zou zijn  om die maar eens te bundelen tot  een  “zeer amuserend wegdroom-boekje” over de soms vreemde, soms ontroerende,  soms spannende, soms lachwekkende kleine en grote “dingen des levens” die Professor de Jager in  zijn 93 (over astronomische getallen gesproken!!!) levensjaren heeft meegemaakt.Professor Kees de Jager is één van de “laatste der Mohikanen en tevens waardig representant” van een generatie glorieuze old school Nederlandse astronomen (Jan hendrik Oort is er ook zo eentje!!) is die er voor gezorgd hebben dat een relatief klein pieplandje als Nederland in de wereld der sterrenkunde een “reuzen-status” heeft gekregen….enne….op de schouders van deze “oude generatie astro-reuzen” staat ook al weer een net zo glorieuze generatie hyperprofessionele “astro-jonkies” klaar om die nederlandse astronomische reuzen-status te consolideren. Het is maar dat U het weet!!Afijn, Als ZENIT bij mij op de mat ploft is de colum van professor de Jager tegenwoordig altijd het eerste stukkie leesvoer waar ik, met gulzige goesting, mijn leeslustige tanden in zet!! Oh….enne….natuurlijk ga ik, strakkies rustig nedergevleid onder de kerstboom,  dit boek van Kees de Jager zeer plezant tot mij nemen,  want uiteindelijk is het lonken van dit ozo genoegelijke stukje  astronomisch Hollands leesvoer onweerstaanbaar. Mijn oordeel: enne hoe kan het anders…. van harte aanbevolen!!!!

Share

Comments

 1. Daar is ‘ie’ dan weer hoor… wat moet Astroblogs nou zonder die tekstuele uitspattingen van onze aller Jan Brandt !!
  Het is je gegund, hopelijk kan je onder de ‘christmas tree’ rustig genieten van je fav. column -/boekie.

  Overigens is die titel niet iets te karig?
  Misschien slim om de naam van de auteur erin te zetten?? Maak je nog eens ‘reclame’ ervoor ook.

 2. Jan Brandt zegt

  Hoi Nehemia…Bedankt voor het over mijn “schrijver-schouders meekijken c.q. muze-inbreng”…..zat al in twijfel…wle/niet..wel/niet…. toen ik het blogje op Astroblogs “knalde”…enne dus bij deze…”Your wish is my command”..hihi!!!

 3. Zo wilde ik een heerlijke smeuïge citroencake met fondantlaagje eroverheen bakken. Dat heb ik al eens eerder gemaakt, en geproefd. Maar ik moet er niet aan denken dat zoiets lekkers dan weer opperdepop gaat. Dus ben ik er vandaag maar niet aan begonnen…
  Smiley

  @Nehemia. Dat is toch een Hebreeuwse jongensnaam? Je doet me denken aan ene Tinslee 😉 Die is ook gecharmeerd van Jan Brandt’s ’tekstuele uitspattingen’.
  Ben jij het…Tinslee? O_O

  • Zal je moeten teleurstellen, geen idee wat mijn reaktie te maken heeft met ene ‘Tinslee’ klinkt niet echt kosher.
   Mijn naam voor de Astroblogs, is afgeleid uit een bijbelse gemeente ”Nehemia’ , waar ik mijn geloof in uitdraag.

   Overigens die citroencake verhaaltje is erg sterk, had het zelf niet beter kunnen bedenken 😉

   • Excuses, ach ja er kunnen natuurlijk wel meer gecharmeerd zijn van Jan’s schrijfwerk.
    ‘waar ik mijn geloof in uitdraag’
    – Dan ben je vast een eerlijk en oprecht mens.
    Smiley

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: