24 juni 2024

“Koolstof in Marsmeteoriet toch niet van biologische herkomst”

De Tissint meteoriet.  Credit: Alain Herzog / EPFL

Vorige week bracht AstroBlogs het bericht dat een Marsmeteoriet, die in 2011 in Marokko neerplofte, mogelijk bewijs voor leven zou kunnen bevatten. Deze zogenaamde Tissint-meteoriet bevat namelijk sporen van een koolstofrijke vloeistof die ooit op Mars zou hebben gestroomd – koolstof dat een biologische herkomst zou kunnen hebben. Bovendien blijkt het gehalte tussen verschillende koolstofisotopen in de meteoriet niet overeen te komen met dat van de Marsatmosfeer – volgens de onderzoekers een aanwijzing dat het koolstof een biologische herkomst zou moeten hebben. Andere wetenschappers vinden dit bewijs te mager – Carl Sagan zei immers al “dat buitengewone claims buitengewoon bewijs nodig hebben”. En inderdaad is een ander team van onderzoekers, die ook het koolstof van de Tissint-meteoriet bestudeerd heeft, van mening dat het koolstof een vulkanische herkomst zou kunnen hebben. Immers, “koolstofrijke vloeistoffen kunnen gevonden worden in bepaalde vulkanische rotsen op aarde, en nooit heeft iemand beweerd dat dit koolstof een biologische herkomst heeft”, aldus een criticus. “Verder kan ook “besmetting” door organisch materiaal op aarde niet uitgesloten worden”. Nou, we wachten rustig op de tegenargumenten.

Share

Speak Your Mind

*