25 september 2018

Marsrover Curiosity laat zien hoe water Mount Sharp vormde

gale_water

Onderzoek van NASA’s Marsrover Curiosity laat zien dat de centrale berg Mount Sharp in de Gale krater gevormd is door sedimentatie, waarbij in de loop van tientallen miljoenen jaren door een groot meer laag na laag werd afgezet. Dit zou betekenen dat Mars vroeger een klimaat heeft gekend, waarin grote meren lange tijd hebben kunnen bestaan. Dit is anders dan de theorie die tot nu toe overheerst, namelijk dat meren slechts tijdelijk en lokaal voorkwamen of zelfs ondergronds waren. Mount Sharp is zo’n 5 km hoog en de onderste flanken ervan bestaan uit honderden dunne lagen rotsgesteente, zoals je op de foto hieronder ziet, gemaakt op 7 augustus 2014 met de

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.