19 september 2018

Publiekslezing 12 december: Hoe is de maan ontstaan?

Hoe is de maan ontstaan? (credit foto: Paul Bakker)

Hoe is de maan ontstaan? (credit foto: Paul Bakker)

Vrijdag 12 december geeft Wim van Westrenen ((Zie ook deze drie blogs over de theorie van Van Westrenen: deel

Reacties

 1. Ik lees vaak dat de maan is ontstaan door een botsing van de Aarde met een andere – iets kleinere – planeet. Wat mij altijd verbaast is dat er wel wordt verteld dat daaruit de Maan is ontstaan, maar ik lees nooit waar die andere planeet dan is gebleven… Is die in de zon verdwenen? Of is hij uiteindelijk het zonnestelsel uit geslingerd? Theia is in elk geval niet één van de huidige planeten. Hij is weg zeg maar.

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Volgens mij is die andere planeet volgens de theorie bij de botsing met de Aarde uiteengevallen en hebben de brokstukken, samen met de stukken die van de Aarde zijn afgeslagen de Maan gevormd. Met andere woorden: de Maan = Theia + een deel van de oorspronkelijke Aarde.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Ok, Ik heb ook even de oorspronkelijke theorie opgezocht op diverse sites. Dus Theia is eigenlijk grotendeels samengesmolten met de Aarde. Dus in dat geval is de Aarde dus in feite het product van twee planeten die één zijn geworden. Eén van die planeten heet dus Theia. Maar hoe heet die andere planeet dan?

    • Zo maar een leek zegt:

     Uhm, Aarde?? Was de grootste van de twee volgens de theorie, dus logisch dat Theia is opgegaan in de Aarde (en de Maan)

 2. Zo maar een leek zegt:

  Is het misschien niet zo dat de Aarde eigenlijk oude Aarde+Theia? En dat daarom juist zoveel overeenstemming is tussen de samenstelling van de Maan en de Aarde?

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.