23 september 2023

Publiekslezing 12 december: Hoe is de maan ontstaan?

Maanmozaïek credit Ivan Huys.

Vrijdag 12 december geeft Wim van Westrenen [1]Zie ook deze drie blogs over de theorie van Van Westrenen: deel 1, deel 2 en deel 3. bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens in Papendrecht een lezing over het ontstaan van de Maan. Van Westrenen is Professor Planetaire Evolutie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Onze Maan vormde zich uit de puinhopen van een van de meest dramatische gebeurtenissen in de geschiedenis van onze Aarde: een enorme botsing die 4,5 miljard jaar geleden plaatsvond tussen de jonge Aarde en een iets kleinere planeet genaamd Theia. Brokstukken van deze botsing zijn in een baan om de Aarde terechtgekomen en vervolgens samengeklonterd tot de Maan. Dit is de algemeen aanvaarde theorie over de vorming van onze Maan.Computersimulaties van deze botsing voorspellen dat meer dan de helft van het materiaal dat de Maan vormt afkomstig is van Theia, niet van de Aarde. Dit resultaat blijkt echter niet te kloppen met metingen aan de chemische samenstelling van Maanstenen. Deze geven aan dat de samenstelling van de Maan vrijwel gelijk is aan de samenstelling van de buitenkant van de Aarde. Dit fundamentele probleem vraagt om een oplossing. In deze presentatie zal Westrenen een alternatieve theorie voor de vorming van de Maan schetsen – een model dat wel volledig in overeenstemming is met de metingen aan Maanstenen. Ook zal Westrenen ingaan op de nieuwste botsingsmodellen en zo een beeld schetsen van de snel veranderende ideeën over het ontstaan van de Maan. De lezing vindt plaats bij de clublocatie Streeknatuurcentrum Alblasserwaard aan de Matenaweg 1 te Papendrecht, op de grens met Wijngaarden. De aanvang is 20.30 uur, de toegang is gratis.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Zie ook deze drie blogs over de theorie van Van Westrenen: deel 1, deel 2 en deel 3.

Comments

 1. Ik lees vaak dat de maan is ontstaan door een botsing van de Aarde met een andere – iets kleinere – planeet. Wat mij altijd verbaast is dat er wel wordt verteld dat daaruit de Maan is ontstaan, maar ik lees nooit waar die andere planeet dan is gebleven… Is die in de zon verdwenen? Of is hij uiteindelijk het zonnestelsel uit geslingerd? Theia is in elk geval niet één van de huidige planeten. Hij is weg zeg maar.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Volgens mij is die andere planeet volgens de theorie bij de botsing met de Aarde uiteengevallen en hebben de brokstukken, samen met de stukken die van de Aarde zijn afgeslagen de Maan gevormd. Met andere woorden: de Maan = Theia + een deel van de oorspronkelijke Aarde.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Ok, Ik heb ook even de oorspronkelijke theorie opgezocht op diverse sites. Dus Theia is eigenlijk grotendeels samengesmolten met de Aarde. Dus in dat geval is de Aarde dus in feite het product van twee planeten die één zijn geworden. Eén van die planeten heet dus Theia. Maar hoe heet die andere planeet dan?

    • Zo maar een leek zegt

     Uhm, Aarde?? Was de grootste van de twee volgens de theorie, dus logisch dat Theia is opgegaan in de Aarde (en de Maan)

 2. Zo maar een leek zegt

  Is het misschien niet zo dat de Aarde eigenlijk oude Aarde+Theia? En dat daarom juist zoveel overeenstemming is tussen de samenstelling van de Maan en de Aarde?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: