24 februari 2024

Heel Nederland kijkt komend weekend Vallende Sterren – #HNKVS

De radiant van de Geminiden. Credit: hemel.waarnemen.com.

Ja ja, je merkt het, ik lift nog even mee met het succes van Heel Nederland Kijkt Sterren, waarvan MAX-baas Jan Slagter ons gisteren via Twitter meedeelde dat er volgend jaar een vervolg komt. Komend weekend zijn er namelijk meteoren te zien, in de volksmond vallende sterren genoemd, en héél Nederland kan daar naar kijken – hashtag #HNKVS. 😀 Het gaat om de Geminiden, de zwerm die afkomstig lijkt te komen uit de richting van het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini) – hierboven een kaartje met daarop de radiant weergegeven. Het maximum valt eigenlijk op zondag 14 december om 13 uur, maar dan zal je er vermoed ik weinig zien. Je kunt het beste de nacht ervoor (zaterdag > zondag 13/14 december) of erna (zondag > maandag 14/15 december) kijken. Tussen 22.00 en 07.00 uur zijn er vanaf een donkere locatie bij helder weer zo’n dertig tot veertig Geminiden per uur te zien.

Foto van de Geminiden (Credit: Thomas W. Earle)

De Geminidenzwerm is een van de actiefste zwermen die we kennen. Onder ideale omstandigheden zijn er tijdens het maximum zo’n 120 per uur van te zien, maar dat aantal zullen we komend weekend niet halen. In tegenstelling tot de Perseïden, waarvan het maximum qua aantal meteoren vergelijkbaar is, zijn de Geminiden een stuk trager en ook helderder dan hun zomserse tegenhangers. De typische snelheden van Geminiden zijn circa 35 km/s, de Perseïden gaan 59 km/s. De Geminiden zijn bijzonder doordat het moederobject geen komeet is maar de 5,1 km grote planetoïde 3200 Phaethon – mogelijk een uitgedoofde komeet (zie afbeelding hieronder). Een andere bijzonderheid is dat de Geminiden pas in 1862 voor het eerst werden gezien, en sinds die tijd in hevigheid zijn toegenomen. De verwachting is dat het aantal meteoren in de komende eeuw af zal gaan nemen, totdat de zwerm niet meer zichtbaar is.

De planetoïde Phaethon, gefotografeerd in 2012 door NASA’s STEREO satelliet. Credit: Credit: Jewitt, Li, Agarwal /NASA/STEREO

Bron: Sterrengids 2014 + Hemel.waarnemen + Universe Today..

Share

Speak Your Mind

*