19 april 2024

Zo klonk de lancering van de Delta IV raket met Orion capsule op 5 km afstand

Credit: Ken Kremer.

Afgelopen vrijdag was de geslaagde eerste testvlucht (EFT-1) van het nieuwste paradepaardje van de NASA, de Orion ruimtecapsule, die in de toekomst zeven astronauten kan vervoeren, naar verre bestemmingen, zoals planetoïden en Mars. Op een veilige afstand van 5 kilometer van de plek van de lancering – Space Launch Complex 37 (SLC-37) op Cape Canaveral Air Force Station in Florida – stonden filmers David Gonzales en Kyle Johnson, die met twee camera’s én gevoelige stereo geluidsapparatuur [1]een Sony HDR-SR11, een GoPro HD Hero 3 Black for wide angle en een Zoom H2 Stereo Audio Recorder. de lancering van de Delta IV Heavy rocket van United Launch Alliance (ULA) filmden, de draagraket voor de Orion capsule. Kijk naar de video ervan en zet je luidsprekers hard, want dan hoor je het brullen van de motoren. Ik moet er overigens bij vermelden dat ik het rollende geluid van de Space Shuttle nog indrukwekkender vond, zoals je kunt horen in deze video, maar hierover zullen de smaken vast verschillen. 🙂

Bron: Universe Today.

Voetnoten

Voetnoten
1 een Sony HDR-SR11, een GoPro HD Hero 3 Black for wide angle en een Zoom H2 Stereo Audio Recorder.
Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Die Shuttle-lancering vind ik ook net wat beter klinken, maar ligt dat niet aan de opnameapparatuur en de afstand van de microfoons tot het lanceerplatform?

  Lijkt me geweldig om ooit zo’n lancering mee te maken. Het zou me niet verbazen als het me emotioneel zou raken, want het is me toch een (oer)kracht die daar vrij komt. Lijkt me zeer indrukwekkend!

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Jan Brandt zegt

  Ach, zo bijzonder vind ik dit nou ook weer niet, hoor….Dit hoor ik namelijk ook elke keer als ik die 18 woestwilde paarden van mijn eigenste 18pk-Pocketrocket 2CV’tje aanslinger..hihi!!

  • Enceladus zegt

   Zegt jouw vrouw nou elke keer als ze naast jou plaats neemt in je 2CV: https://www.youtube.com/watch?v=aSPbwXUq9vM

   😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Jan Brandt zegt

    Nou in theorie zou dat zeer wel mogelijk zijn, ze zit tenslotte al sinds haar jeugd op zangles, koortjes etc..etc….maar helaas helaas is de praktijk ietsie pietsie minder..eh…romantisch. “Nou Jan…..komt er nog wat van?… hup…aanslingeren die ouwe hoestbui op vier wielen!!”….ach…ach…ach…welk een triestigheid..hihi!!

 3. Brullen van de motoren? Ik heb alleen exploderende lucht gehoord die extreem snel uitzet door de enorme hitte achter de raket. Gevoelige stereo geluidsapparatuur, nou, dat valt vet tegen. Stereo is zoiezo waanzin, de bron is een puntbron, dus je zit met beide microfoons er dan op, maar dat is een soort mono, of je hebt een microfoon op de bron en de ander neemt omgevingsgeluid op. Gevoelig, denk het niet. Een gevoelige microfoon zou namelijk dichtslaan en met die herrie waarschijnlijk zelfs stuk gaan omdat het geluidsniveau boven de 150dB komt, meestal de grens. Om je even een idee te geven, met mijn grootste parabool zou ik om en nabij op 30km afstand moeten staan om geen vervormd geluid te krijgen met een normaal opnamevolume. Een van de redenen dat ik gestopt ben met geluidopname in Nederland. Het is nergens meer stil, op welke tijd je ook erop uit gaat.

  • Martin Schoenmaker zegt

   Stereo is onzin? Integendeel! Als deze opname mono was, dan was de beleving bij het filmpje heel anders. De reflecties van het geluid over het omringende landschap maken dat je het geluid intenser ervaart. Zonder die ‘informatie’ was het een oninteressante opname van een niet te plaatsen geknetter geweest.

  • Enceladus zegt

   “Stereo is zoiezo waanzin, de bron is een puntbron, dus je zit met beide microfoons er dan op, maar dat is een soort mono, of je hebt een microfoon op de bron en de ander neemt omgevingsgeluid op.”

   Puntbron of niet, je hebt twee oren en dus registreren je hersenen (zelfs minieme) verschillen in aankomsttijd van het geluid. Vandaar stereo.

   groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*