19 juli 2024

Is in M31 en de Perseus cluster een signaal van donkere materie gezien?

Twee groepen natuurkundigen, waaronder een groep onder leiding van Oleg Ruchayskiy and Alexey Boyarskyvan (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne en Universiteit van Leiden), hebben in gegevens verzameld door de Europese XMM-Newton telescoop een signaal ontdekt dat afkomstig zou kunnen zijn van donkere materie, het mysterieuze goedje dat 80% van alle materie in het heelal vormt. Met de XMM-Newton, die deze week z’n vijftiende verjaardag in de ruimte vierde, is gekeken naar het nabije sterrenstelsel M31, het Andromedastelsel, dat maar 2,5 miljoen lichtjaar van de Melkweg verwijderd is, én naar de veel verder verwijderde Perseuscluster van sterrenstelsels. In de gegevens van die twee objecten vond men in het röntgengedeelte van hun spectrum een emissielijn, die door geen van de bestaande elementen kan worden verklaard. Men denkt dat de emissielijn wel verklaard kan worden door het verval van steriele neutrino’s, een hypothetische vorm van donkere materie. Hieronder een video over het onderzoek aan de mysterieuze emissielijn in het spectrum van M31 en de Perseuscluster, daaronder een… spoiler/alert!

OK, leuk zo’n claim over de mogelijke vondst van een signaal dat duidt op het bestaan van een vorm van donkere materie. Maar eh… wacht eens even, die emissielijn uit M31 en de Perseuscluster, daar hebben we het toch ook al eerder over gehad? Jazeker, helemaal goed! Al vanaf februari dit jaar heb ik met de regelmaat van de klok geblogd over het signaal en over de claims die ermee samenhangen, toen nog een zoem zoem roddel, die door de blogosfeer waarde. De ene keer waren er de halelujah-verhalen over de vondst van de lijn en de implicaties voor het directe bewijs voor het bestaan van donkere materie, dan waren het weer disclaimers, die alles onderuit haalden, zoals het going bananas-verhaal en onlangs nog de Planck-resultaten, waaruit zou blijken dat annihilatie van donkere materie onwaarschijnlijk is. En nu dus weer de claim van de twee groepen, die beweren toch weer een signaal van donkere materie te hebben gezien. Gezegd moet worden dat ze dit keer een nieuwe troef naar voren brengen: de onderzoekers hebben in M31 en de Perseuscluster een ruimtelijke verdeling van het signaal kunnen traceren en daaruit blijkt dat die verdeling precies overeenkomt met de vermoedelijke verdeling van donkere materie: geconcentreerd en met een hoge dichtheid in het centrum, zwakker en diffuser naar de randen toe. Bron: Science Daily.

Share

Comments

  1. Het zal toch niet waar zijn?? Vinden ze naar alle waarschijnlijk toch die donkere materie waar ze decennia lang naar op zoek zijn geweest.

    • Nou, er moet nog heel wat water door de Rijn stromen – om het maar even spreekwoordelijk te zeggen – voordat ze zeker weten donkere materie gevonden te hebben. Ik maak trouwens in de blog melding van die Planck-resultaten, waarmee het bestaan van steriele neutrino’s weer in twijfel wordt getrokken. De meeste presentaties die vorige week in het Italiaanse Ferrara zijn gedaan door het Planck team zijn nu online te zien: http://www.cosmos.esa.int/web/planck/ferrara2014 Als je je verveelt in de kerstvakantie. 🙂

      • Dat is niet alleen genoeg voor de kerstvakantie in 2014, maar ook die van 2015 en 2016 als ik het zo zie 😉

        Wel leuk dat je de presentatie als particulier gewoon mag bijwonen, vaak is het een besloten kring van enkel uitgenodigde. Had het er voor over gehad, even heerlijk in la belle Italia wat astronomische wetenschap toehoren.

Speak Your Mind

*