16 juni 2024

Prachtige opname van verstoorde sterrenstelsels

Interacting Galaxies NGC 4490 & 4485

Ik kwam bovenstaande opname tegen van een duo van interacterende sterrenstelsels die samen bekend staan als Arp 269. Dit duo bestaat uit twee ex-spiraalstelsels, NGC 4490 (links) en NGC 4485 (rechts), die helemaal vervormd zijn geraakt door elkaars zwaartekracht. De stelsels staan op een afstand van 45 miljoen lichtjaar, in de richting van het sterrenbeeld Jachthonden.

NGC 4490, het grote langgerekte stelsel, wordt geclassificeerd als een balkspiraalstelsel, hoewel de spiraalstructuur nauwelijks zichtbaar is – en beweegt met een snelheid van 565 km/s van ons vandaan. Het kleinere stelsel NGC 4485 wordt geclassificeerd als een onregelmatig sterrenstelsel, hoewel hier nog een beetje spiraalstructuur te zien is – en beweegt met een snelheid van 493 km/s van ons vandaan. Beide stelsels zijn ooit spiraalstelsels geweest, die met elkaar in botsing zijn gekomen, waarbij de vorm onherkenbaar veranderd is. Beide stelsels bewegen nu weer van elkaar vandaan en zullen in de toekomst vermoedelijk hun spiraalstructuur weer terugkrijgen.

Beide stelsels worden door een sterrenbrug met elkaar verbonden – deze verbinding is zo’n 24.000 lichtjaar lang en zit tjokvol met pasgeboren sterren. Waar veel sterren geboren worden, zullen er ook veel ontploffen als supernova en daarin is Arp 269 geen uitzondering: in de afgelopen 30 jaar zijn er 3 waargenomen.

Bovenstaande opname is gemaakt door de 32-inch Schulman Telescope van de Universiteit van Arizona.

Share

Comments

  1. Ik lees dat er opname is gemaakt? Misschien zie ik iets over het hoofd, echter geen link of video te bespeuren? 😉

    Neemt niet weg, dat het plaatje weer oogverblindend mooi is. Een zegen voor mijn uhd tv.

  2. Inderdaad, er zijn meerdere eufemismen voor een ‘opname’. 🙂

Speak Your Mind

*