2 maart 2024

Google’s doodle gisteren ging over Annie Jump Cannon

Credit: Google.com

Het logo dat de zoekmachine van Google heeft wordt de ‘doodle’ genoemd en die was gisteren gewijd aan niemand minder dan Annie Jump Cannon, dit naar aanleiding van haar 151e geboortedag. De in 1863 geboren Cannon was sterrenkundige, die haar werkzaamheden begon op het Harvard College Observatorium in 1896. Ze behoorde tot “Pickering’s Harem”, genoemd naar de directeur van het observatorium, Edward Pickering, een groep vrouwelijke sterrenkundigen die de ondankbare taak hadden de hele dag saaie berekeningen uit te voeren aan zoveel mogelijk sterren. In die dagen was er nog geen systeem om sterren te classificeren en het was Cannon die als eerste een systeem bedacht, voortbordurend op eerder werk van Williamina Flemming. Zij kwam aan met zeven categorieën, die van elkaar verschilden door hun spectrum. Cannon noemde de categorieën O, B, A, F, G, K, M, een rijtje dat studenten later onthielden door het ezelsbruggetje “Oh, Be A Fine Gal/Guy Kiss Me”. Dat systeem van spectraalklassen hanteren we nog steeds, al zijn er wel verfijningen en uitbreidingen gekomen.

Annie Jump Cannon achter haar bureau op Harvard. Credit: Harvard. 

Nu hebben we de reeks W-O-B-A-F-G-K-M-R-N-S (“Wow! Oh, Be A Fine Girl/Guy, Kiss Me Right Now, Sweety!”), waarbij de W sterren het heetst (en blauw) zijn, en de S sterren het koelst (en rood). Onze Zon is van spectraalklasse G2V, waarbij de 2 een maat voor de temperatuur is en V voor de lichtsterkte. Bron: Space.com.

Share

Comments

 1. Leuk, even een leerzaam educatie momentje op deze wakkere ochtend waar het buiten bar en boos is.

 2. Jan Brandt zegt

  Bar en boos!? Nou zeg dat wel……ze hebben er zelfs vandaag (vrijdag) zelfs de kerstmarkt alhier in Dordrecht voor afgelast en dus zit ik nu….grrrr…al strontziek-snotterend en in tegenstelling tot de vorige zeer gewaardeerde blijkbaar hoog-energieke spreker/spreekster, nog totaal niet wakker en wel naar een platgewaaid kaal “kerstplein” te staren, afgewisseld met een, toegegeven, inderdaad zeer leerzaam educatief Astroblogsmomentje…uche…uche…

 3. Wordt die afgelaste kerstmarkt morgen (of een andere dag) dan niet ingehaald?? Zou jammer zijn, kerstmarkten zijn best leuk en de moeite waard ze te bezoeken. Ik vind die van Delft in de binnenstad altijd heel knus en gezellig. Het is jammer dat het er even niet meer inzit…zucht…

 4. Jan Brandt zegt

  Hoi Nehemia….ach weet je…de Dordtse kerzzmarkt is drie dagen…dus wat dat betreft is er nog geen m(J)an overboord…hihi!
  Morgen is die storm weer pleite en gaat de zon weer schijnen en dan kunnen we weer met z’n allen “kerstkameeltje aaien” (uit onze woonkamer hebben we elk jaar tijdens de kerstmarkt een zeer plezant uitzicht op “een heuse levende kerststal”…incluis “Rocky de kerstkameel”) EN…. gezellig met z’n allen langs de vele kraampjes schuifelen en vooral niets kopen!! De Dordtse kerstmarkt is tegenwoordig de grootse van Nederland, dus knus en gezellig is hier niet echt van toepassing….Oh….enne….als ik nou eens morgen “in gedachten” met jou een rondje over de kerstmarkt maak….zou dat “het gemis” een pietsie kunnen compenseren..hihi?!!

 5. Er ging bij mij bij het lezen van de tekst en het zien van de foto een lichtje, type A, branden. Deze dame, samen met mevrouw Payne, zijn nog bij Cosmos A Spacetime Odyssey langs geweest.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sisters_of_the_Sun

 6. Ja, die uitzending over de harem van Pickering. Ik wist niet dat ze ook de ‘sisters of the sun’ werden genoemd.

Speak Your Mind

*