20 november 2018

Vallende sterren van de Geminiden in de nacht van 13 op 14 december

Geminide

In de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 december vindt het maximum plaats van de jaarlijkse meteorenzwerm de Geminiden. Dit is de tweede grootste jaarlijkse meteorenzwerm aan de sterrenhemel. Volgens Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com zijn tijdens het maximum rond 6 uur met het blote oog tot 60 ‘vallende sterren’ per uur te zien. Op een maanloze, heldere nacht zouden dat er meer dan 100 zijn.

De Geminiden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini), waar de meteoren vandaan lijken te komen. Dit sterrenbeeld staat bij ons ‘s ochtends boven de westelijke horizon, rechts van de heldere planeet Jupiter. De meteorenzwerm bestaat uit achtergelaten puin van de planeto

Reacties

  1. Ik leg me dekentje alvast klaar om ‘s nacht gezellig met me verderkijkertje omhoog te turen. (O-O)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.