4 oktober 2023

400e lancering Russische Proton-M raket brengt Yamal-401 satelliet in de ruimte

proton_yamal401

De Russische raketbouwers hebben een feestje te vieren. Afgelopen nacht om 01.16 uur Nederlandse tijd werd namelijk een Proton M raket gelanceerd, de 400e lancering sinds de allereerste lancering in… 1965. Met de lancering van vannacht, gedaan vanaf lanceerplatform 24 op Bajkonour Cosmodrome in Kazachstan, werd de Yamal-401 communicatiesatelliet van het Russische Gazprom Space Systems in de ruimte werd gebracht. De Proton raket is het werkpaard van de Russsische raketindustrie. De UR-500, zoals hij eerst heette, werd in de jaren zestig ontworpen door Vladimir Chelomei en in eerste instantie was het een luxe ICBM, een raket bedoeld om kernwapens mee af te schieten. Maar men wijzigde al snel het doel in een raket die satellieten in de ruimte moest brengen. Na de verandering tot draagraket bleek de Proton tijdens de eerste vluchten tussen 1965 en 1970 onbetrouwbaar en veel kostbare ruimtevaartuigen gingen verloren. Halverwege de jaren 1970 werden de kinderziektes verholpen en groeide de Proton uit tot een zeer betrouwbare draagraket.

proton-m

Met de Proton raket zijn afgelopen decennia veel ruimtevaartuigen gelanceerd, onder andere sondes die gestuurd zijn naar de maan, Venus, Mars en de komeet van Halley. Ook zijn met een Proton diverse onderdelen van ruimtestations gelanceerd, voor de Saljoet, Mir en het ISS. Voor die laatste heeft de Proton de Zarya (Dageraad) en Zvezda (Ster) modules gelanceerd. Voor commerci

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: