14 april 2024

Mercurius kent wellicht meteorenzwerm veroorzaakt door komeet Encke

mercury-encke_trail3-580x401

Waarnemingen aan de binnenste planeet van het zonnestelsel Mercurius door NASA’s MESSENGER sonde laten zien dat het wel eens zou kunnen zijn dat er meteoren vallen – in de volksmond vallende sterren genoemd – die veroorzaakt worden door de komeet Encke. Een denkbeeldige Mercuriusbewoner zal nooit meteoren zien, want Mercurius heeft helemaal geen atmosfeer, waarin het gruis van de komeet ‘verbrand’ tot meteoren. Maar waarschijnlijk valt er wel periodiek gruis op Mercurius, als deze door het stofspoor van komeet Encke trekt. MESSENGER (dat staat voor MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging) draait al negen jaar rondjes om Mercurius en hij meet op periodieke momenten een toename in de hoeveelheid calcium op het oppervlak van de planeet. Dat wijst er op dat Mercurius d

Share

Speak Your Mind

*