3 maart 2024

Zó verlieten 42 jaar geleden de laatste Apollo-astronauten de maan

Credit: NASA

Op 14 december 1972 – gisteren precies 42 jaar geleden – verlieten Eugene Cernan (commandant) en Harrison Schmitt (piloot maanlander) de Taurus-Littrow vallei op de maan. Zij waren de laatste twee mensen die op de maan waren, deel uitmakend van de Apollo 17 missie. Met hun Lunar Module Challenger verlieten ze om 23.55 uur Nederlandse tijd de maan. Dát vertrek werd gefilmd door een camera die op de maan stond en die op afstand werd bediend, vanuit Houston door ene Ed Fendall. Hij zorgde er voor dat de camera omhoog zwenkte op het moment dat de LM opsteeg. We praten over 1972, dus best wel een unieke prestatie! Hieronder de beelden van het historische vertrek van de (tot nu toe) laatste mensen op de maan.

Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Co van Driel zegt

  Even een vraagje … wie heeft dit gefilmd? Is er iemand op de maan achtergebleven? En bij 6:10 staat er iets wits (een soort bloemengieter) op de maan. Wat is dat?

  • Co, lees de blog, dan weet je hoe de camera bestuurd is.

  • Avatar foto Stoerecurry zegt

   Dat is een bloemengieter, omdat ze niet zeker wisten of er vegetatie was op de maan, hebben ze die maar voor de zekerheid meegenomen.

   #zonder gekheid, is dat niet een van de spiegels die ze daar hebben achtergelaten?

   • Wie weet……bij de Apollo 11, 14 en 15 missies zijn er spiegels achter gelaten. Maar zover ik weet zat Apollo 17 op een hele andere locatie en zou die niet naast zo’n spiegel kunnen staan. Tijdens die missies is er trouwens van alles achter gelaten inclusief zakken poep en pies (gewichtsbesparing…jeweetwel).

 2. Co van Driel zegt

  Ja, inderdaad ik lees het. Ik had het filmpje op youtube bekeken. Wat is de maan mooi met al die bergen.

Speak Your Mind

*