22 juli 2024

Mysterieus rood licht gezien bij ruimtestation ISS

Een kijker van de live-webcam van het International Space Station (ISS) heeft een opmerkelijke ontdekking gedaan. De webcam pikte plots een rood licht op in het pikdonker van de ruimte. Dit meldt de Huffington Post naar aanleiding van een bericht op een website voor UFO-fanaten.

YouTubegebruiker Streetcap1 heeft de beelden, waarop het rode licht een fractie van een seconde te zien is, een week geleden op YouTube geplaatst. UFO-speculaties deden daarna direct de ronde op internetplatformen die zich druk bezighouden met buitenaards leven zoals UFO Sightings Daily. Sceptici zoeken een logische verklaring.

Zij denken eerder aan een astronaut die aan het spelen is met een laserpen, of dat het licht wordt veroorzaakt door de door NASA veelgebruikte OPALS ( Optical Payload for Lasercomm Science). Deze zogenoemde OPALS zijn lasers die zich op Aarde en ISS bevinden om onderling met elkaar te communiceren en data uit te wisselen. Deze communicatietechniek zou door de camera van ISS opgepikt kunnen zijn.Sommige mensen menen dat de laserstraal helemaal niet vanuit de ruimte komt, maar van de Aarde afkomstig moet zijn. De laserstraal is namelijk dunner bij het punt waar hij de Aarde bereikt, terwijl dit andersom zou moeten zijn. Een lichtstraal wordt wijder naarmate hij meer afstand aflegt. Bron: Het Laatste Nieuws, 14 december 2014.

Share

Comments

 1. Strange hoor.

  Een laserstraal/lichtstraal kan je niet zien “vanaf de zijkant”. Behalve als het door een gas gaat, of zoals mist, waardoor je ineens wel de straal van je koplampen kan zien.

  Die rode spot aan het eind zou betekenen dat het “iets” is wat de laserstraal raakt, anders zou die spot er niet zijn.

  Anyhow, regelmatig zo niet dagelijks maken astronomen nog gebruik van de spiegels op de Maan, door met laser de afstand te meten. Hun laserstraal is dan ondersussen 10-tallen of honderden meters in diameter groot geworden (ik weet niet meer exact hoeveel).
  En “adaptive optics” is veel in gebruik waarbij men een laserstraal gebruikt om wat atomen in de hoge atmosfeer te kietelen om de telescoop te focussen en het twinkelen van de sterren te compenseren. http://en.wikipedia.org/wiki/Adaptive_optics

  En anders weet ik het ook niet 🙂

 2. Streetcap1… Hmm (zucht) :-S

 3. Martin Schoenmaker zegt

  Ik vermoed dat het allemaal niet zo mysterieus is. Het lijkt mij het meest waarschijnlijk dat een rood led-lampje in de behuizing van het HDEV instrument even knipperde. De ‘straal’ is simpelweg een reflectie in het glas waar de camera doorheen filmt.

  Zie ook: http://www.spaceflight101.com/hdev.html

  Geen idee welke camera de actieve was ten tijde van het gebeuren, maar ik vermoed de Panasonic AGHMC150, aangezien deze eruit ziet op bovengenoemde URL als het meest lijkend op een consumenten camera. Misschien was het de ‘FRONT tally lamp’ die perongeluk even aan ging.

  De meest onwaarschijnlijke reden is meestal niet de reden, dus UFO’s kunnen we wel afstrepen.

  • Martin, ik denk ook dat het zoiets wel zal zijn 😉
   Streetcap1 heeft al jaren een heleboel filmpjes met mysterieuze knipperende lichten, vliegende bollen, UFO’s noem maar op. Het is wel leuk om dat even te bekijken. Soms zit er wel iets tussen dat vreemd is. Maar ik hecht er niet teveel waarde aan. Teveel UFO pareidolia 😛

 4. Ik zat ook aan laser guided star adaptive optics te denken. De techniek die telescopen gebruiken om de atmosferische verstoring te corrigeren door met een laser een kunstmatige ster in de atmosfeer te projecteren.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Laser_guide_star
  Maar dit lijkt wel wat hoger te zijn..

  Of anders toch echt aliens! 🙂

  • Martin Schoenmaker zegt

   Zo’n laser guided adapative optics systeem zou je vanaf het ISS niet zien. En al helemaal niet zoals in het filmpje.

   Tenminste met mijn ‘boeren verstand’ denk ik er het volgende over:
   Het ISS beweegt zich met bijna 28000 km/h boven het oppervlak van de aarde. Zou het zo’n laser guided adaptive optics zijn die toevallig het ISS bescheen, dan zou het rode stipje er niet een halve seconde zichtbaar moeten zijn in een camera systeem dat in de ‘vliegrichting’ filmt, maar hoogstens een microseconde ofzo…

   Tevens is het onwaarschijnlijk dat een kunstmatige ster, die met zo’n laser in de atmosfeer ‘getekend’ wordt dmv lasers vanuit het ISS zichtbaar is. En buiten dat, zo’n kunst-ster wordt langduriger bestraald, omdat het vervormen van de atmosfeer over langere tijd op die manier tegen gegaan kan worden. Telescoop waarnemingen/fotografie worden gedaan met lange sluitertijden…

   En een laatste reden om laser guided optics als reden af te schepen… het is dag…. Volgens mijn bescheiden mening wordt zo’n systeem ’s nachts ingezet.

   Aliens… tja 😛

   Oh, een reden die in de Huffington Post nog aangevoerd wordt: “it was simply an astronaut on the Space Station having some fun with a laser pointer” kan ook afgestreept worden. Het HDEV experiment is op een plaats aan het ISS gemonteerd die vanuit het ISS (cupola bijvoorbeeld) niet direct te zien is. En voor zover ik weet zijn er geen EVA’s geweest.

   Ik blijf bij mijn theorie dat het gewoon een lampje in de HDEV behuizing is geweest. En als ik dan toch een alternatieve theorie moet bedenken dan is er wat mij betreft maar een andere verklaring; StreetCap1 is handig met Photoshop / Adobe Premiere 😉

 5. @Martin Schoenmaker

  Ik heb het HDEV apparaat bekeken via je linkje, maar vraag me dan zo af waar het rode lampje gezeten moet hebben om op de camera een weerspiegeling te veroorzaken.

  Je vermoed dat het de Panasonic AGHMC150 camera is, maar je zit er naast, letterljk. 🙂 Wat ik vermoed is dat het de Sony FCB-EH4300 camera ernaast is, want als je in je linkje helemaal naar beneden scrollt zie je rechts een plaatje met voorbeeldjes van wat je kan zien uit alle camera’s en camera 3, de Sony, laat ook nog links in beeld een stuk zonnepaneel? zien en rechts nog iets van het ISS welke je beide ook in het filmpje kan zien.
  Maar ongeacht welke camera het ook is, als ik onderaan in je linkje het linker plaatje bekijkt met de inhoud van het HDEV dan vraag ik me af welke lampje en vooral ook hoe een weerspiegeling op het beeld kan veroorzaken, want alle camera’s zitten met hun voorkant afgeschermt aan de HDEV behuizing vast. Dus stel dat het een weerspiegeling van een rood lampje is dan zou het lampje ergens buiten het HDEV moet zitten.
  Ook als je de Sony FCB-EH4300 camera googlet dan zie je dat er ook geen rood lampje voor op de camera zit.

  Voorlopig sluit ik je lampjes-theorie dan ook uit op basis van het bovenstaande. 🙂

  Kom ik toch terug op de aliens-theorie 😛 , of anders jouw alternatieve theorie, de videobewerkings-theorie. 🙂

 6. Enceladus zegt

  Ach, het zal wel weer zo’n vervelende puber-Alien van Gliese 581 d zijn die met zijn laserpen de bemanning van het ISS zat te pesten. 😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

 7. http://www.ibtimes.co.uk/ufo-sightings-mysterious-red-light-near-international-space-station-sparks-rumours-extra-1479351
  According to OPALS mission manager Matthew Abrahamson, the light was generated from a new laser communications system.

  http://www.techtimes.com/articles/22204/20141216/mysterious-red-laser-near-iss-triggers-ufo-rumors-nope-says-nasa.htm
  Per Matthew Abrahamson, mission manager for Optical Payload for Lasercomm Science (OPALS) at NASA’s Jet Propulsion Laboratory, the mysterious red light was created by a novel laser communications system.

  Dus zoals Olaf in het artikel al zegt, OPALS.

  Helaas, mijn aliens-theorie kan de kast in en mijn aluhoedje kan weer af 🙁

Speak Your Mind

*