16 juni 2024

Astronomen ‘wegen’ verre, zware cluster van sterrenstelsels

Gecombineerde Chandra/Subaru/VLT/Herschel-opname van de verre cluster XDCP J0044.0-2033, alias ‘Gioiello’. (Röntgen: NASA/CXC/INAF/P.Tozzi et al; optisch: NAOJ/Subaru en ESO/VLT; infrarood: ESA/Herschel).

Met behulp van de röntgensatelliet Chandra hebben astronomen voor het eerst de massa en andere eigenschappen kunnen bepalen van een zeer verre, jonge cluster van sterrenstelsels. De cluster, die we waarnemen op de betrekkelijk jonge leeftijd van 800 miljoen jaar, blijkt de zwaarste cluster van deze leeftijdscategorie te zijn die ooit is waargenomen. De cluster heet officieel XDCP J0044.0-2033, maar wordt ook wel ‘Gioiello’ (Italiaans voor ‘juweel’) genoemd. Hij is ongeveer 9,6 miljard lichtjaar van ons verwijderd. De röntgengegevens van Chandra laten zien dat de massa van de cluster 400 biljoen zonsmassa’s bedraagt.Zijn onderzoekers denken dat Gioiello ongeveer 3,3 miljard jaar na de oerknal is ontstaan. En ze vermoeden dat er in dit relatief vroege kosmische tijdperk nog wel meer ‘Gioiello’s’ te vinden zijn. Eerder was al een kolossale cluster op 7 miljard lichtjaar van de aarde gevonden. Die heeft de bijnaam ‘El Gordo’ gekregen. Volgens het meest gangbare model voor de evolutie van het heelal zouden verre clusters als Gioiello en El Gordo schaars moeten zijn. Het feit dat er nu al twee van die kolossen zijn opgespoord, roept dus twijfels op over die standaardtheorie. Hier het vakartikel over de waarneming aan El Gordo. Bron: Astronomie.nl.

Share

Comments

 1. En maar blijven denken dat onze ruimte area het centrum is …

  Op 13,7 miljard lichtjaar afstand, eindigt de ruimte niet, dan begint het pas, betreft voor ons “New Frontiers” , zie het als mist met 50 meter afstand zicht, dan zie je rondom tot 50 meter, maar ga je je verplaatsen dan kan je oneindig ver reizen maar jou zicht blijft 50 meter rondom.

  Dus zoals ik het zie, geldt dit ook voor de oneindige ruimte waar wij in zitten, waar wij 13,7 miljard lichtjaar rondom kunnen kijken en mogelijk niet meer veel verder dat die afstand.

  Als wij met lichtsnelheden zouden kunnen verplaatsen, dan zou dus in de richting waar wij naar toe verplaatsen en vooruit kijkend in ons zichtspunt dan worden de voor ons onbekende melkwegen zichtbaar, en achter ons de bekende melkwegen verdwijnen dan uit ons zichtspunt .

 2. is er een verschil tussen te noemen melkwegen en melkwegstelsels ?

  • Olaf van Kooten zegt

   Het meervoud melkwegstelsels (of melkwegen zo u wilt) is een geaccepteerd synoniem voor sterrenstelsels. Ons sterrenstelsel is echter de enige Melkweg met een hoofdletter.

Speak Your Mind

*