29 maart 2024

Kepler vindt z’n eerste exoplaneet in de nieuwe K2-missie

Credit: NASA

De Kepler ruimtetelescoop is er in geslaagd om in z’n nieuwe missie, de in mei 2014 gestartte K2 missie, zijn eerste exoplaneet te ontdekken, een planeet die 2,5 keer zo groot als de aarde is – een super-aarde – en die in negen dagen één omwenteling om z’n ster maakt. Het is de exoplaneet genaamd HIP 116454b, hij en z’n ster staan 180 lichtjaar van ons vandaan in het sterrenbeeld Vissen (Pisces). Sinds de start van de K2 missie heeft Kepler het licht van 35.000 sterren in de gaten gehouden en bij eentje ervan werd een transitie gezien van een planeet, die gezien vanaf de aarde voor de ster langs trok en daardoor voor een dipje in de lichtcurve zorgde. De ontdekking van HIP 116454b is bevestigd met de HARPS-North spectrograaf van de Telescopio Nazionale Galileo op de Canarische Eilanden. Met Kepler zijn al heel wat exoplaneten ontdekt, maar door problemen met de standregelsystemen was de satelliet vanaf mei 2013 niet meer in bedrijf.

Kepler kende twee missies: z’n eerste toen ‘ie vooral naar sterren in Zwaan keek en z’n tweede, waarbij sterren in de ecliptica worden bekeken. Credit: NASA

Tijdens z’n K2 missie kan Kepler verder gaan met de speurtocht naar exoplaneten, maar kan hij ook onderzoek doen aan sterclusters, jonge en oude sterren, actieve sterrenstelsels en supernovae. Er is budget beschikbaar gesteld tot en met kalenderjaar 2016. Het idee achter de nieuwe missie is dat Kepler ondanks z’n niet werkende gyroscopen toch op een bepaald gebied aan de hemel kan worden gericht. Missiespecialisten en ingenieurs hebben een innovatieve manier gevonden om de controle weer terug te krijgen, met behulp van de zonnedruk, geleverd door de deeltjes van de zonnewind, welke gelijkmatig verspreid wordt over het oppervlak van de ruimtetelescoop. Hiertoe moet de oriëntatie van Kepler bijna parallel zijn aan z’n omloopbaan rond de zon, dat een beetje afwijkt van het omloopvlak van de aarde (zie de infografiek daarover hierboven). Bron: NASA.

Share

Speak Your Mind

*