16 juni 2024

Is er een verklaring voor mysterieuze lichtflitsen en knallen?

De laatste weken hebben we veel verhalen gehoord over mysterieuze knallen in de lucht. Deze knallen worden vaak vergezeld van felle lichtflitsen, maar waar worden die flitsen dan door veroorzaakt? Een verleidelijke verklaring wordt gevormd door meteoren en wapentesten, maar spectrummetingen van de lichtverschijnselen lijken beide verklaringen uit te sluiten.Een goed voorbeeld van zo’n mysterieuze lichtflits vond in 2012 plaats in Phoenix, Arizona (VS). Een weervrouw van Fox vertelde dat eerder die dag een mysterieuze lichtflits werd waargenomen boven de stad, maar dat ze geen verklaring kon bedenken. Volgens haar leek het erop alsof een transformator ontploft was, maar dat bleek niet het geval te zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=P-chYuQ5O24

Eerder dit jaar vond in Rusland iets soortgelijks plaats – een oogverblindende lichtflits, die de nachthemel dusdanig oplichtte dat het wel dag leek. Ook hiervoor zijn een aantal verklaringen bedacht, namelijk een meteoor, een wapentest, een chemische explosie en….aliens.

Een meteoor bleek wederom onwaarschijnlijk, evenals de andere drie verklaringen. Maar waar worden ze dan door veroorzaakt? Nou, alvast niet door Niburu of aliens uit de holle aarde. In plaats daarvan zou het veroorzaakt kunnen zijn door een weinig bekend fenomeen, dat regelmatig optreed in gebieden met een sterke geologische activiteit. Vooral tijdens aardbevingen worden vaak felle lichtflitsen in de lucht waargenomen, zoals een paar geleden in Japan:

Deze zogenaamde “tectonische lichtverschijnselen” worden wellicht veroorzaakt doordat een krachtige aardbeving de zuurstofatomen in het gesteente doet ioniseren, waarna het plasma in de dampkring ontbrand. Daarnaast kunnen ook piezo-elektrische verschijnselen als gevolg van kwartshoudende rotsen niet uitgesloten worden.Hoe het precies zit, weten we nog niet – maar we komen er wel achter. Wat wél zeker is, is dat er ongetwijfeld een logische wetenschappelijke verklaring voor moet zijn – laat de UFO’s en aliens maar achterwege 😉 Trouwens, een aardige bijkomstigheid is dat veel historische UFO-waarnemingen uit de o.a. de middeleeuwen zijn opgetekend tijdens aardbevingen en overige tectonische verschijnselen. Hier kun je meer informatie vinden over dit verband. Ook hier en hier kun je meer informatie vinden over dit fenomeen. Zorg er alsjeblieft wel voor dat je je laat informeren door degelijke wetenschappelijke websites, en niet door vage pseudowetenschappelijke zweefsites!

Share

Comments

 1. In de atmosfeer vinden veel chemische reacties plaats tussen de bestanddelen onderling. In de troposfeer, van maaiveld tot 14-18 km hoogte, komen alle weersverschijnselen voor, inclusief bliksem. Wie weet zijn het gewoon kettingreacties waarbij warmte vrij komt, of spontane ontbranding van methaanconcentraties o.i.d..

  Ik geloof wel in buitenaards leven, maar niet in ufo’s op aarde van buitenaardse oorsprong 🙂

  En als we het over ufo’s “moeten” hebben…ongeveer 3,8 miljard jaar geleden of eerder is leven ontstaan, in oceanen/water. Ongeveer een half miljard jaar geleden kroop leven op land en evolueerde daar verder, behalve een paar spijtoptanten die terugkeerden naar de oceaan. 70% van het aardoppervlak is bedekt met water, grotendeels nog onbekend terrein. Je kan ook denken, leven in de oceanen heeft ruwweg 3 miljard jaar voorsprong op ons. Misschien is er daar ergens diep verborgen wel meer te vinden dan kwallen en krabben. Als ik moest kiezen zette ik mijn geld op uso’s die af en toe even ufo spelen om te kijken hoe wij hier de wereld aan het slopen zijn 🙂

  • Enceladus zegt

   En als ze dan weer hebben gezien wat een puinzooi wij er van maken, sturen ze zeker een tsunami op ons af? 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Ik begrijp de hint 🙂 maar zover ik weet ging dat toch echt over aliens die toevallig gek waren op water en minder op lucht.

 2. Enceladus zegt

  Maar tijdens aardbevingen knappen er toch van hoogspanningsleidingen? Verklaart dat die lichtflitsen tijdens aardbevingen dan niet?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. spontane ontbranding van methaanconcentraties lijkt mij logischer

 4. Is er dan tenminste bekend op wat voor een hoogte deze fenomenen plaats vinden?
  Als dit (wat) hoger in de atmosfeer is, lijkt mij een verklaring die berust op knappende hoogspanningsleidingen niet erg waarschijnlijk.
  En wat zeggen die spectrummetingen dan? CH4 verbranding? Zou een concentratie die hoog genoeg is om te ontbranden, in onze atmosfeer niet snel verwaaien?

  Data ontbreekt hier, maar er is kennelijk wel meer dan hier vermeld wordt. 🙂

  Groet, Paul

 5. Hier een verklaring niet van zweef site’s, maar die waarschijnlijk nog ongeloofwaardiger is.
  Bij een lezing in Den Haag hoorde ik (34 jaar geleden) het volgende:

  Er zijn zeer fijnstoffelijke entiteiten van hoge wijsheid en intelligentie die vanuit “hogere”sferen neerdalen om de evolutie van de aarde te helpen: avatars.
  Wanneer zo’n avatar zich verstoffelijkt om op aarde geboren te worden dient de materie zich aan te passen: instabiliteiten en aardbevingen en lichtverschijnselen zijn ter plaatse het gevolg.

  Zulke avatar’s kent men als boeddha of Jezus. Hun heiligheid en “lichtkracht” ioniseert de ruimte om hun lichaam heen.
  Dat is dan meteen de verklaring voor de mythen van sterren en engelen bij de geboorte van Jezus en waarom met de heiligen soms men een lichtkrans om hun hoofd schilderden. Dat zou dus een waarneembaar verschijnsel zijn.

  Gehoord bij de theosofen.

  p.s. in die tijd waren er nauwelijks computers en geen internet. De avatars van second life waren er nog niet en moesten nog hun naam krijgen. Leuk gevonden in een “The Matrix” wereld met de ideeën van prof. v.t. Hoofd over het holografisch principe. Incompatibiliteit’s verschijnselen van programma’s van de hemel de aarde en de hel in onze wereld Matrix, denk ik dan. Overigens ligt de inspiratie voor de film The Matrix in het Hindoeïsme, en dat is ook een hobby van de Theosofen: de de cirkel is weer rond. 🙂

Speak Your Mind

*