Site pictogram Astroblogs

Ons zonnestelsel krijgt “binnenkort” een andere ster op de koffie

Laten we hopen dat dit niet het eindresultaat zal zijn van het stellaire theekransje 😛 Credit: NASA/Swift/Dana Berry

Stop de persen! Pak de koffers! Over 250.000 tot 500.000 jaar zal ons zonnestelsel bezoek gaan krijgen van een indringer, namelijk de oranje dwergster HIP 85605, die onze moederster zal naderen tot een afstand van 0,1 lichtjaar – ruim binnen de Oortwolk dus, de zwerm kometen die op grote afstand van de zon hun rondjes draaien. Moeten we dekking gaan zoeken?

Momenteel is onze naaste stellaire buur Proxima Centauri, een rode dwergster op een afstand van zo’n 4 lichtjaar van de aarde. Echter, alle sterren bewegen met hun eigen snelheid rondom de kern van de Melkweg, waardoor de afstanden tussen de sterren voortdurend aan verandering onderhevig zijn.

Aan de hand van een serie simulaties, die gebaseerd zijn op de Hipparcos-sterrenatlas, heeft men berekend welke sterren in de “nabije toekomst” (binnen een paar miljoen jaar) gevaarlijk dicht in de buurt van de zon zullen komen. Het blijkt dat de kans 90 procent is dat we binnen een half miljoen jaar HIP 85605 op de koffie zullen krijgen. Een half miljoen jaar later is GL 710 aan de beurt, en ook die zal de Oortwolk verstoren. Wat betekent dat?

Wel……het betekent dat de kans groter is dat kometen richting de zon geschoten worden, met alle mogelijke gevolgen van dien. Toch staan de zaken er minder slecht voor dan je zou denken: statistisch gezien zijn tijdens de levensduur van de zon duizenden sterren in de buurt gekomen en dat is meestal met een sisser afgelopen. Trouwens, mochten we tegen die tijd nog altijd de aarde bevolken, dan zal de passage van HIP 85605 een buitenkansje zijn om zijn planetenstelsel te bestuderen 😀

Bron: New Scientist

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten