22 juli 2024

Zegt de NASA echt dat we 4 januari 2015 even gewichtloos zijn? Niet dus!

Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute; NASA,ESA, and M. Buie (Southwest Research Institute); NASA; Phil Plait.

Op internet gaat via social media het bericht rond dat we op 4 januari 2015 om 18.47 uur Nederlandse tijd allemaal op aarde eventjes gewichtloos zullen zijn, een paar seconden maar. Reden voor deze unieke Zero G Day:  op dat moment zouden Jupiter en Pluto op één lijn staan en hun gecombineerde aantrekkingskracht zou zorgen voor de tijdelijke gewichtloosheid. Bron voor dit verhaal: Daily Buzz Live, dat het op haar beurt weer zegt te hebben van niemand minder dan… Patrick Moore. Dát is al een teken dat het verhaal 100% hoax is, want we weten allemaal dat Patrick Moore al een poosje overleden is, op 9 december 2012 om precies te zijn, dus het zou knap zijn als hij dit heeft gezegd. Nou ja, eerlijk gezegd hééft Moore deze voorspelling gedaan, alleen deed hij dit in 1976 tijdens een radioprogramma en was het een 1 aprilgrap, die op dát jaar sloeg. Wat het allemaal zo erg maakt is dat er een tweet rondgaat, zogenaamd van de NASA, waarin de claim over Zero G Day wordt gelegd:

Credit: Daily Buzz Live

Nou mensen, wees gerust, de tweet is niet van de NASA afkomstig, hij is 100% vals. Net als Maya-voorspellingen over het einde van de wereld, kometen en supermanen die rampspoed brengen, is het bericht er eentje in de categorie onzin, een joekel van een hoax. Ja maar, zouden Jupiter en Pluto dan niet op één lijn kunnen staan en inderdaad voor een extra aantrekkingskracht kunnen zorgen? Neen, neen, driewerf neen. Ten eerste staan de planeet Jupiter en dwergplaneet Pluto die dag helemaal niet op één lijn, zoals Phil Plait heeft gechekt – ze staan maar liefst 145° van elkaar verwijderd aan de hemel. Ten tweede, al zouden ze wel op één lijn staan, dan nog is hun aantrekkingskracht véél kleiner dan die van de maan. En zijn we al eens gaan zweven door de invloed van de maan? Ik dacht het niet! Kortom, lekker Kerstfeest gaan vieren, daarna Oud & Nieuw en op 4 januari a.s. allemaal met beide benen op de grond blijven staan. Bron: Bad Astronomy.

Share

Comments

 1. Supernova zegt

  Stel je eens voor… in de file staan en dan gewichtloos…

 2. Kan je de “sneeuw” uitzetten a.u.b.
  Irritanter kan je een website niet maken.
  Ook zonder witte kerst toch hele fijne feestdagen. 🙂

 3. Quote : “…op dat moment zouden Jupiter en Pluto op één lijn staan en hun gecombineerde aantrekkingskracht …”

  Vooral het effect van Pluto moet je niet onderschatten. 😛

Speak Your Mind

*