25 juli 2024

Sterrenteller Gaia heeft een probleem(pje)

Gaia_header

Slecht nieuws voor de Gaia-sterrenteller. De Europese ruimtetelescoop zou de positie en snelheid van zo’n miljard sterren moeten meten, maar dat gaat niet lukken. Er komt namelijk teveel licht in de telescoop – dit is vermoedelijk verstrooid zonlicht. Dit blijkt te worden veroorzaakt doordat er losse vezels zitten aan de rand van het zonneschild van de telescoop, die ontworpen is om de gevoelige apparatuur van de telescoop te beschermen tegen de zon. Het zijn deze losse vezels die het zonlicht verstrooien, waardoor ze het zonneschild kunnen binnendringen.

Deze vezels werden al voor de lancering opgemerkt, maar zijn niet verwijderd – de betrokken ingenieurs waren namelijk bang dat kleine stofdeeltjes de telescoop zouden binnendringen. Wat betekent dit voor de missie? Wel, de metingen van de telescoop zullen slechts half zo nauwkeurig zullen zijn dan verwacht – daarnaast zullen bij de zwakkere sterren helemaal geen metingen verricht kunnen worden. Toch zijn de betrokken wetenschappers ervan overtuigd dat Gaia het grootste deel van haar missie nog altijd kan voltooien: het in kaart brengen van een groot aantal sterren, om hieruit een 3D-kaart van de Melkweg te produceren.

Oh, een reparatiemissie

Share

Speak Your Mind

*