4 oktober 2023

Dawn heeft Ceres in het vizier

Ceres Dawn
De Amerikaanse ruimtesonde Dawn komt steeds dichter bij Ceres, een dwergplaneet van zo’n 1000 kilometer in doorsnede. De ruimtesonde heeft een tijd achter de zon gezeten, waardoor er nauwelijks radiocontact mogelijk was. Inmiddels is Dawn weer tevoorschijn gekomen en is de afstand tot Ceres gedaald tot zo’n 650.000 km. De ruimtesonde nadert z’n doelwit met een snelheid van 725 km/u en zal over zo’n drie maanden arriveren. Als dat lukt, zal Dawn een omloopbaan rondom de dwergplaneet gaan aannemen – dat zal de allereerste keer zijn dat een ruimtesonde om twee verschillende objecten gecirkeld heeft. Immers, Dawn heeft (van 2011 tot 2012) zo’n 14 maanden lang rondjes gedraaid rondom de protoplaneet Vesta!

Ceres en Vesta zijn de grootste objecten in de planeto

Share

Comments

  1. Avatar foto Enceladus zegt

    Was een ionenmotor dan geen betere optie geweest voor New Horizons?

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: