De Amerikaanse ruimtesonde Dawn komt steeds dichter bij Ceres, een dwergplaneet van zo’n 1000 kilometer in doorsnede. De ruimtesonde heeft een tijd achter de zon gezeten, waardoor er nauwelijks radiocontact mogelijk was. Inmiddels is Dawn weer tevoorschijn gekomen en is de afstand tot Ceres gedaald tot zo’n 650.000 km. De ruimtesonde nadert z’n doelwit met een snelheid van 725 km/u en zal over zo’n drie maanden arriveren. Als dat lukt, zal Dawn een omloopbaan rondom de dwergplaneet gaan aannemen – dat zal de allereerste keer zijn dat een ruimtesonde om twee verschillende objecten gecirkeld heeft. Immers, Dawn heeft (van 2011 tot 2012) zo’n 14 maanden lang rondjes gedraaid rondom de protoplaneet Vesta!
Ceres en Vesta zijn de grootste objecten in de planeto
Was een ionenmotor dan geen betere optie geweest voor New Horizons?
groet,
Gert (Enceladus)
Goeie vraag! Ik moet je het antwoord helaas schuldig blijven 🙁
Ah, ik heb wat gevonden: “For an ion drive you need a big amount of electricity, which is usually generated by solar panels. Unless a nuclear reactor for spacecrafts is developed (Project Prometheus, which was cancelled last year), there is no way to use ion drives beyond the asteroid belt between Mars and Jupiter”
Dank je. Dat is duidelijk. Nu dacht ik dat er allang nucleaire aandrijving bestond voor ruimtevaartuigen. Nog niet eens zo heel lang geleden werd er toch geprotesteerd bij de lancering van een satelliet omdat men bang was dat bij een mislukte lancering radioactief materiaal in onze dampkring terecht zou komen?
groet,
Gert (Enceladus)
Misschien zou het gebruik van RTG’s in combinatie met ionenmotoren gebruikt kunnen worden. Men is alleen als de doods dat zo’n ding ooit weer terugkomt in de dampkring…
http://en.wikipedia.org/wiki/Radioisotope_thermoelectric_generator
Blijkbaar is die angst voor terugkeer, alsmede Europese wetgeving, ook de reden geweest voor het niet voorzien van Philae van RTG’s. Aldus de discussie op deze pagina: http://blogs.esa.int/rosetta/2014/11/14/three-touchdowns-for-rosettas_lander/