6 juni 2023

De verwachtingen voor komeet Q2 Lovejoy in januari zijn hoog

komeet C/2014 Q2 Lovejoy en bolhoop M79 – dubbelklik op de foto om ‘m te verlovejoyeriseren (credit foto: André van der Hoeven)

De uit de Oortwolk afkomstige komeet C/2014 Q2 Lovejoy, op 17 augustus 2014 ontdekt door de Australische kometenjager Terry Lovejoy, wordt in januari 2015 ook zichtbaar in Nederland. De komeet bereikt zijn perihelium op 30 januari 2015 – afstand tot de zon: 1,29 Astronomische Eenheden – en hij nadert de aarde het dichtst rond 7 januari 2015, de afstand bedraagt dan zo’n 70 miljoen km. Op 5 januari is het Volle Maan, dus dan is er veel storend licht, maar de dagen daarna zal dat minder worden. Komeet Q2 Lovejoy komt steeds hoger aan de hemel te staan, zoals je aan de kaart hieronder kunt zien. Eerst staat hij in Eridanus, dan in Stier en vervolgens in Ram. Deze zijn na zonsondergang eerst in het oosten en vervolgens in het zuiden zichtbaar.

Overzichtskaart van komeet C/2014 Q2 (Lovejoy) voor de periode 1 januari - 15 februari 2015. De posities zijn gegeven in 5-daagse intervallen en zijn geldig voor 0h UT. De zwakste sterren zijn van magnitude +6.

Overzichtskaart van komeet C/2014 Q2 (Lovejoy) voor de periode 1 januari – 15 februari 2015. De posities zijn gegeven in 5-daagse intervallen en zijn geldig voor 0h UT. De zwakste sterren zijn van magnitude +6. Credit: Kometen.nl

Momenteel is de verwachting dat komeet Q2 Lovejoy een helderheid van maximaal +4m kan bereiken, hetgeen ‘m zichtbaar maakt voor het blote oog, mits je wel op een donkere locatie zit. Met een verrekijker of telescoop is hij dan zeker zichtbaar. Eind december stond de komeet nog in het zuidelijke sterrenbeeld Haas (Lepus), vlakbij de bolvormige sterrenhoop M79. Astroblogger en astrofotograaf André van der Hoeven heeft daar een prachtige foto van gemaakt. Dat deed hij vanuit Nederland met de FSQ106 Tzec Maun Telescoop van Siding Springs, Australië, welke op afstand bestuurbaar is. Hij heeft daar een hele serie opnames gemaakt van telkens 300 seconde belichting en die heeft hij gestackt en bewerkt tot de foto bovenaan deze blog. Ze hebben de foto ook gebruikt bij Universe Today, welke je in de bron vind. Tenslotte hieronder nog een grafiek met de laatste helderheidsmetingen aan komeet Q2 Lovejoy, welke zoals gezegd vermoedelijk tot +4 zal komen. De paarse verticale lijn is de periheliumpassage.

Credit: Aerith.net

Bron: Werkgroep Kometen + Universe Today + Aerith.net.

Share

Comments

 1. Donald van Zonneveld zegt

  Hartelijk dank voor de post. Ik hoop dat ’t lokale weer in IJmuiden het toelaat hem te kunnen spotten.

 2. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

  National Geographic heeft naar dit artikel gelinkt 😀

  http://www.nationalgeographic.nl/actueel/groene-komeet-spotten

 3. Mike Uyl zegt

  Op de late avond van 8 januari zag ik de komeet met een goede verrekijker als een nauwelijks zichtbaar neveltje op de plek waar de kaart het aangaf; driehoekje tussen Rigel, Aldebaran en schuin onder de Pleiaden. Toch mijn derde Lovejoy de afgelopen jaren.

 4. Ik heb ‘m ook donderdagavond in de verrekijker gezien, op een moment dat het eventjes helder was. Vaag rond neveltje, rechts van Orion. Mijn eerste Lovejoy. 🙂

 5. Op 8 januari jl gefotografeerd, maar helaas nauwelijks een staart kunnen vastleggen.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: