In vervolg op mijn zojuist verschenen Astroblog over het bereiken van het perihelium in de ellipsbaan van de aarde om de zon: wat zou er gebeuren als de aarde op een dag zou stoppen met draaien om de zon? Een boeiende vraag, eentje waarop Aatish Bhatia van Wired.com in een net zo boeiend artikel het antwoord heeft gegeven. Hij maakt gebruik van diezelfde simulator als waar ik in mijn vorige blog naar verwees, gemaakt door Michael Dubson en z’n maatjes van Phet Interactive Simulations. De vraag ‘wat zou er gebeuren als de aarde op een dag zou stoppen met draaien om de zon?’ moet eigenlijk vooraf worden gegaan door een andere vraag: wat houdt dat precies in, zo’n baan? De aarde in een baan om de zon, de maan in een baan om de aarde, het ISS in een baan om de aarde, wat houdt zo’n baan in? Sinds Newton’s observatie van de vallende appel weten we dat al die objecten die een baan ergens omheen hebben continue aan het vallen zijn. De zwaartekracht van het centrale object trekt die objecten aan, hun snelheid is van dat centrale object af gericht, het netto resultaat is een voortdurende baan eromheen.
Maar goed, stel nou dat de aarde een tikje zou krijgen, zoals in de afbeelding bovenaan afgebeeld, en zou stoppen met om de zon draaien? Wat dan? Nou mensen, dan ziet het er niet zo best voor ons uit, want de berekeningen laten zien dat de aarde dan in 64,5 dagen op de zon zal vallen. Dus ruim twee maanden voordat we met een gloeiende plons het zonsoppervlak bereiken en de door het bereiken van de Roche Limiet uiteengevallen aarde aan z’n einde komt – lees Wired in de bron voor alle details. Dat tikje met die denkbeeldige vinger kan overigens ook de andere kant uit gaan: nu draait de aarde in gemiddeld 29,78 km/s om de zon, maar stel dat die vinger dat weet te verhogen tot 42,1 km/s, dán bereikt de aarde haar ontsnappingssnelheid en schieten we de onmetelijke ruimte in als zwerfplaneet. Mmmmm, geen idee welk lot nou beter zou zijn voor ons. 🙂 Bron: Wired.
Hoe hoog is onze ontsnappingssnelheid t.o.v. de maan eigenlijk? Of met andere woorden : als wij dat tikje
krijgen, gaat de maan dan mee, of blijft de maan zelfstandig onze “huidige gezamenlijke baan” volgen? 🙂
Dan bestaat er nog de mogelijkheid dat Homo sapiens het overleefd door versneld een kolonie op de maan neer te zetten…. met misschien wel een paar honderd individuen.
Groet, Paul
NB De aarde heeft in het verleden al een paar keer tikjes gehad… KT-Impact, Nördlinger Ries, Barringerkrater(Arizona). De kans is kennelijk toch niet zo groot, dat het mis gaat. 🙂