19 maart 2019

Kepler heeft grens van 1000 ontdekte én bevestigde exoplaneten overschreden

kepler

Vandaag werd op de 225e bijeenkomst van de American Astronomical Society (#aas225 op Twitter) bekend gemaakt dat met de Kepler ruimtetelescoop van de NASA inmiddels meer dan 1000 exoplaneten zijn ontdekt

Reacties

 1. Olaf van Kooten http://Olaf%20van%20Kooten zegt

  Ehm…1004 planeten plus 554 is géén 4175 😛 – maar goed, het bronartikel doet het niet beter 😛

  • Als ik het goed begrijp waren er met Kepler 996 ontdekte exoplaneten, die ook nog eens bevestigd waren. Daar zijn er nu acht bijgekomen, dus dat maakt 1004. Vervolgens heeft Kepler er 554 ontdekt, inclusief die 8 bevestigde en 546 niet bevestigde exoplaneten. Er waren 3621 door Kepler ontdekte planeten, waarvan er 996 ook bevestigd waren, daar zijn er nu 554 bijgekomen en dat brengt het totaal van de door Kepler ontdekte exoplaneten 4175. Snappie? 🙂

   • Obelix http://Obelix zegt

    Het lijkt wel politiek of de polisvoorwaarden… veel woorden, weinig structuur waardoor het een onbegrijpelijk brij wordt. 😛

    Kepler ruimte telescoop :
    Oude stand
    3621 – totaal aantal ontdekte planeten (incl. niet bevestigde )
    996 – aantal bevestigde planeten.

    Nieuwe stand
    4175 – totaal aantal ontdekte planeten (incl. niet bevestigde )
    1004 – aantal bevestigde planeten.

    [ tenminste zo begrijp ik Arie’ s inbreng. ]

    Vraagje, als er zo’n stuwmeer ‘nog niet bevestigde planeten is’, waarom wordt daar dan niet meer werk van gemaakt. Kan Kepler dáár niet nog eens extra naar kijken…. 😕

    • http://K.J. zegt

     Kepler’s waarnemingen kunnen in principe niet door Kepler zelf bevestigd worden. Bevestigen wil zeggen dat tenminste twee observatoria of twee verschillende teams tot eenzelfde conclusie komen. De beste bevestiging is natuurlijk een ander team dat met op andere wijze verkregen data (andere telescoop) een eerdere conclusie kan bevestigen.

     • Uiteraard kan Kepler niet z’n eigen kandidaat-exoplaneten bevestigen, dat zou van den zotte zijn en dat gebeurt ook niet. Voor die bevestiging hanteren ze andere observatoria, zoals de Gemini North telescoop op Hawaï.

     • http://K.J. zegt

      Precies…..maar we hebben eigenlijk geen van beiden antwoord gegeven op de vraag van Obelix. Dus ook van mij even een aanvulling; Kepler is zo succesvol in het vinden van nieuwe (kandidaat) exoplaneten…..dat andere observatoria het gewoonweg niet bij kunnen houden met bevestigingen.

      Maar de ontwikkelingen gaan hard. Ik weet wel dat de focus voor de toekomst niet het vinden van nog meer exoplaneten is, maar meer informatie van de huidige gevonden exoplaneten verkrijgen. Onder andere een telescoop/systeem waarmee beter kan worden vastgesteld of de planeet een atmosfeer heeft en liefst nog waar deze uit bestaat. Als een exoplaneet een transit maakt, gaat een heel klein beetje van het licht van zijn eigen ster door de atmosfeer van de planeet en bereikt vervolgens ons. Door het spectrum van dit licht te vergelijken met het “zuivere” spectrum van het licht van de ster zelf, zou kunnen worden bepaald of de planeet een atmosfeer heeft en waar deze uit bestaat. Edit; Ook als een exoplaneet schuin achter zijn ster staat en kan worden waargenomen, geeft het een bruikbaar spectrum. Het waargenomen licht is reflectie van het licht van zijn ster en dus 2 x door de atmosfeer van de exoplaneet gegaan.

  • Mardi http://Mardi zegt

   Nou Olaf, rekenen is ook niet mijn sterkste kant,
   ik heb al moeite met het in log sommetje 🙂

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: