4 december 2024

Kepler heeft grens van 1000 ontdekte én bevestigde exoplaneten overschreden

Credits: NASA

Vandaag werd op de 225e bijeenkomst van de American Astronomical Society (#aas225 op Twitter) bekend gemaakt dat met de Kepler ruimtetelescoop van de NASA inmiddels meer dan 1000 exoplaneten zijn ontdekt én bevestigd. De teller staat nu op 1004! Kepler heeft nog veel meer exoplaneten ontdekt – met de toevoeging van nog eens 554 exoplaneten kwam het totaal op maar liefst 4175 – maar de meesten daarvan moeten nog door een onafhankelijk ander instrument worden bevestigd. Tot de acht nieuwe bevestigde exoplaneten behoren er twee die tot de leefbare zone van hun ster behoren en die kleiner zijn dan 1,5 keer de diameter van de aarde: Kepler-438b en Kepler-442b, beiden gelegen in het sterrenbeeld Lier. Kepler-438b ligt 475 lichtjaar van de aarde, is 12% groter dan de aarde en draait een keer per 35,2 dagen om z’n ster. Kepler-442b, 1.100 lichtjaar van ons vandaan gelegen, is 33% groter dan de aarde en deze draait om de 112 dagen om z’n ster. Beide sterren – Kepler-438 en -442 (zonder de ‘b’) – zijn kleiner en koeler dan onze zon. Hierboven alle exoplaneten die met Kepler ontdekt zijn en die kleiner zijn dan twee keer de aarde én die gelegen zijn in de leefbare zone bij hun ster, de zone waar water in vloeibare vorm voor kan komen en waar leven zóu kunnen voorkomen. Kepler zelf is inmiddels aan een nieuwe fase in z’n bestaan bezig, de K2 fase, noodgewongen door enkele niet werkende gyroscopen. Ook in de K2 fase heeft Kepler inmiddels z’n eerste exoplaneet ontdekt.

Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Ehm…1004 planeten plus 554 is géén 4175 😛 – maar goed, het bronartikel doet het niet beter 😛

    • Als ik het goed begrijp waren er met Kepler 996 ontdekte exoplaneten, die ook nog eens bevestigd waren. Daar zijn er nu acht bijgekomen, dus dat maakt 1004. Vervolgens heeft Kepler er 554 ontdekt, inclusief die 8 bevestigde en 546 niet bevestigde exoplaneten. Er waren 3621 door Kepler ontdekte planeten, waarvan er 996 ook bevestigd waren, daar zijn er nu 554 bijgekomen en dat brengt het totaal van de door Kepler ontdekte exoplaneten 4175. Snappie? 🙂

      • Het lijkt wel politiek of de polisvoorwaarden… veel woorden, weinig structuur waardoor het een onbegrijpelijk brij wordt. 😛

        Kepler ruimte telescoop :
        Oude stand
        3621 – totaal aantal ontdekte planeten (incl. niet bevestigde )
        996 – aantal bevestigde planeten.

        Nieuwe stand
        4175 – totaal aantal ontdekte planeten (incl. niet bevestigde )
        1004 – aantal bevestigde planeten.

        [ tenminste zo begrijp ik Arie’ s inbreng. ]

        Vraagje, als er zo’n stuwmeer ‘nog niet bevestigde planeten is’, waarom wordt daar dan niet meer werk van gemaakt. Kan Kepler dáár niet nog eens extra naar kijken…. 😕

        • Kepler’s waarnemingen kunnen in principe niet door Kepler zelf bevestigd worden. Bevestigen wil zeggen dat tenminste twee observatoria of twee verschillende teams tot eenzelfde conclusie komen. De beste bevestiging is natuurlijk een ander team dat met op andere wijze verkregen data (andere telescoop) een eerdere conclusie kan bevestigen.

          • Uiteraard kan Kepler niet z’n eigen kandidaat-exoplaneten bevestigen, dat zou van den zotte zijn en dat gebeurt ook niet. Voor die bevestiging hanteren ze andere observatoria, zoals de Gemini North telescoop op Hawaï.

          • Precies…..maar we hebben eigenlijk geen van beiden antwoord gegeven op de vraag van Obelix. Dus ook van mij even een aanvulling; Kepler is zo succesvol in het vinden van nieuwe (kandidaat) exoplaneten…..dat andere observatoria het gewoonweg niet bij kunnen houden met bevestigingen.

            Maar de ontwikkelingen gaan hard. Ik weet wel dat de focus voor de toekomst niet het vinden van nog meer exoplaneten is, maar meer informatie van de huidige gevonden exoplaneten verkrijgen. Onder andere een telescoop/systeem waarmee beter kan worden vastgesteld of de planeet een atmosfeer heeft en liefst nog waar deze uit bestaat. Als een exoplaneet een transit maakt, gaat een heel klein beetje van het licht van zijn eigen ster door de atmosfeer van de planeet en bereikt vervolgens ons. Door het spectrum van dit licht te vergelijken met het “zuivere” spectrum van het licht van de ster zelf, zou kunnen worden bepaald of de planeet een atmosfeer heeft en waar deze uit bestaat. Edit; Ook als een exoplaneet schuin achter zijn ster staat en kan worden waargenomen, geeft het een bruikbaar spectrum. Het waargenomen licht is reflectie van het licht van zijn ster en dus 2 x door de atmosfeer van de exoplaneet gegaan.

    • Nou Olaf, rekenen is ook niet mijn sterkste kant,
      ik heb al moeite met het in log sommetje 🙂

Speak Your Mind

*