24 september 2018

Andromeda is een grotere kannibaal dan de Melkweg

Het Andromedastelsel

Het Andromedastelsel

Uit onderzoek blijkt dat sterren in de Melkweg veel ordelijker bewegen dan hun soortgenoten in Andromeda – dat betekent dat Andromeda vermoedelijk vaker in botsing is gekomen met andere sterrenstelsels. Dit soort galactisch kannibalisme is heel algemeen in het universum, maar onze Melkweg heeft het schijnbaar relatief rustig aan gedaan.

Men heeft de bewegingen gemeten van zo’n 10.000 heldere sterren in Andromeda, waarbij gebruik is gemaakt van twee grote surveys: the Spectroscopic and Photometric Landscape of Andromeda’s Stellar Halo (SPLASH) en Panchromatic Hubble Andromeda Treasury (PHAT). Vervolgens heeft men de 10.000 doelsterren ingedeeld in verschillende leeftijdscategorie

Reacties

  1. Sterren zijn net mensen; oudere mensen bewegen zich ook vaak veel chaotischer door het verkeer

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.