23 oktober 2020

Andromeda is een grotere kannibaal dan de Melkweg

Het Andromedastelsel. Credit: Adam Evans/Wikipedia.

Uit onderzoek blijkt dat sterren in de Melkweg veel ordelijker bewegen dan hun soortgenoten in Andromeda – dat betekent dat Andromeda vermoedelijk vaker in botsing is gekomen met andere sterrenstelsels. Dit soort galactisch kannibalisme is heel algemeen in het universum, maar onze Melkweg heeft het schijnbaar relatief rustig aan gedaan.

Men heeft de bewegingen gemeten van zo’n 10.000 heldere sterren in Andromeda, waarbij gebruik is gemaakt van twee grote surveys: the Spectroscopic and Photometric Landscape of Andromeda’s Stellar Halo (SPLASH) en Panchromatic Hubble Andromeda Treasury (PHAT). Vervolgens heeft men de 10.000 doelsterren ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën en gekeken of er een verband bestaat tussen de leeftijd van een ster en z’n beweging rondom het centrum van Andromeda.

Deze Hubble-opname van een drukbevolkte sterrenwolk in Andromda laat zien dat de leeftijd van een ster bepaald kan worden door het combineren van twee eigenschappen van sterren: de temperatuur (die kan worden afgeleid van de kleur) en de helderheid. Klik hier voor een filmpje. credit: Ben Williams and the PHAT collaboration

De resultaten die binnenkwamen, waren aanvankelijk weinig verrassend: oude sterren hebben vaak chaotische omloopbanen, terwijl jonge sterren ordelijk hun rondjes draaien in de schijf van Andromeda. Iets soortgelijks zien we ook bij onze Melkweg. Wat wél opvallend is, is dat zelfs de meest ordelijke sterren in Andromeda nog altijd een veel chaotischer omloopbaan hebben dan de sterren in de Melkweg.Dit kan twee oorzaken hebben. In de eerste plaats zou het kunnen zijn dat Andromeda vroeger veel ‘dikker’ was dan de Melkweg, met een meer verticale spreiding in de stervormende schijf van onze galactische buurman. Maar een waarschijnlijker verklaring is dat Andromeda simpelweg meer satellietstelsels heeft opgesnoept dan de Melkweg, waardoor de sterrenpopulatie steeds is opgeschud. Bron: University of California.

Comments

  1. Sterren zijn net mensen; oudere mensen bewegen zich ook vaak veel chaotischer door het verkeer

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: