20 juni 2024

Astronomische klok voegt extra seconde toe aan 2015

clock

Op 30 juni 2015 zal het jaar een extra seconde gaan duren. Dat komt doordat onze aarde door alle bevingen, eb en vloed en zelfs het weer een beetje uit zijn as wordt geschud, zo meldt The Times of India. Deze enorme krachten moeten worden gecorrigeerd. Dat gebeurde eerder ook in 2012.

Het probleem is echter dat grote (nieuws)websites die in verbinding staan met de actuele astronomische tijd van de wereld, aardig van slag kunnen raken door deze correctie van de International Earth Rotation Service (IERS) in Frankrijk. Websites zoals Foursquare, Reddit, LinkedIn en StumbledUpon konden niet normaal meer functioneren omdat de klokken op de pagina’s het na die extra seconde destijds allemaal even niet snapten.Na de exacte tijd van 23:59:59 uur op 30 juni, zal de klok overspringen naar de uitzonderlijke 23:59:60, waarna het 00:00:00 op 1 juli aantikt. De systemen van IERS meten de exacte draaiing van de aarde en de in wezen onvoorspelbare veranderingen die in verbinding staan met onze tijd. De tijd hierop aanpassen, doet de instantie nu al sinds 1972 voor de 26ste keer.

Zelf merk je er helemaal niets van en is het slechts een moment met de ogen knipperen, maar voor de internetwereld is zo’n extra seconde dus opletten dat alles niet in de soep loopt. Zo bereiden IT-giganten zichzelf er al op voor. Gelukkig hebben ze hier nog even de tijd voor. Zo heeft Google het programma

Share

Comments

 1. Heel herkenbaar dit. Iets met het jaar 2000 (Millennium)
  Daar zou de wereldwijde netwerk ook compleet een shutdown gaan krijgen,
  omdat het getal 2000 niet kon worden verwerkt na 1999. (Millennium bug)

  Puntje bij paaltje gebeurde er op de wisseling van het jaar 1999 -> 2000,
  werkelijk waar helemaal niets. Nou vooruit 1 ding, in Japan hadden ze op
  beperkte schaal in een bepaald gebied er even wat hinder van. That’s it.

  Dit zal denk ik niet heel veel anders gaan lopen zo.

 2. Een oorzaak is redelijk stabiel en dat is het veranderen van de lengte van een dag door de Maan. De Maan is zich langzaam aan het verwijderen van ons, en de dagen hierworden steeds langer. Zo’n 4 miljard jaar geleden duurde een etmaal ongeveer 8 uur en stond de Maan een stuk dichterbij, met enorme getijdeverschillen als gevolg. Sommige wetenschappers denken dat dit heftige verschil tussen eb en vloed ook heeft bijgedragen aan het ontstaan van leven. Mineralen werden continue heftig gemixed en meegesleurd van land naar oceaan.

  Een voorbeeld van een variabele factor is b.v. de grote 2004 aardbeving. Deze veroorzaakte een hik, versnelling, van 3 microseconde (3 miljoenste seconde). Dus die maakte onze dag een stukje korter.

  • Enceladus zegt

   Je doelt op de aardbeving die de tsunami veroorzaakte? Die zal die ene dag inderdaad wel iets korter hebben gemaakt, dat wil ik wel geloven. Kan een aardbeving trouwens in theorie ook juist een vertragend effect hebben?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Ja inderdaad, de tsunami rond kerst 2004, Indische oceaan.

    Een aardbeving? Geen idee….of er sprake is van vertraging of versnelling zal ook te maken hebben met de richting van vrijgekomen energie/beweging tussen tectonische platen.

    Dat stukje over die aardbeving/tsunami en de 3 microseconde heb ik opgezocht toen ik dit artikel met belangstelling las. Dat kon ik niet zelf uit mijn mouw schudden 🙂

Speak Your Mind

*