25 september 2023

Experiment met herbruikbare raket van SpaceX valt in het water

Credit: SpaceX/Wikipedia

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX is er niet in geslaagd de eerste trap van een bij de lancering ingezette raket te laten landen op een vlot in de Atlantische Oceaan. Dat heeft SpaceX-baas Elon Musk zaterdag meegedeeld. Naar het experiment werd met argusogen uitgekeken, want het zou de eerste keer geweest zijn dat een raket “gerecupereerd” en “herbruikt” had kunnen worden.

De raket Falcon 9 lanceerde zaterdagochtend vanop de basis van Cape Canaveral in Florida het onbemande ruimtetuig Dragon van SpaceX. Dragon moet het internationale ruimtestation ISS bevoorraden, maar de lancering genoot vooral bijzondere belangstelling omdat het ruimtebedrijf de eerste trap van de raket wou laten landen op een vlot van 91 op 170 meter in de Atlantische Oceaan.spacex falcon tweet

Dat is echter niet gelukt. “De raket is er niet in geslaagd te landen op het vlot, ze is in het water gevallen”, zo erkende Musk. De miljardair gaf echter de moed niet op. “Het heeft niet veel gescheeld deze keer. Dat ziet er goed uit voor de toekomst.”

SpaceX hoopt via de recuperatie van de eerste trap van de raket de lanceringskosten voor ruimtemissies te doen dalen. Het herbruiken van raketten kan volgens het bedrijf een revolutie in de sector ontketenen.

Bron: ANP

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: