26 september 2023

Gammaflits-supernova’s produceren meer nikkel

GRB
Energierijke supernova-explosies die ook waarneembaar zijn als gammaflits, produceren meer nikkel dan ‘gewone’ supernova’s. Dat blijkt uit gedetailleerd onderzoek aan drie gammaflitsen die geassocieerd zijn met supernova-uitbarstingen. Sterren die meer dan ca. 9 maal zo zwaar zijn als de zon eindigen hun leven in een catastrofale supernova-uitbarsting, waarbij in de meeste gevallen een compacte neutronenster achterblijft. Van de nog veel energierijkere gammaflitsen is ontdekt dat de langer durende exemplaren (van enkele seconden tot enkele minuten) soms geassocieerd zijn met een supernova-uitbarsting. Algemeen wordt aangenomen dat gammaflitsen ontstaan wanneer de exploderende ster heel snel roteert. Een internationaal team van astronomen uit 19 landen heeft nu drie gammaflits-supernova’s zeer gedetailleerd onderzocht op basis van waarnemingen met in totaal 13 verschillende telescopen. Een van de opmerkelijkste resultaten is dat uit spectroscopische waarnemingen van de supernova-explosie blijkt dat er in deze gevallen meer radioactief nikkel de ruimte in is geblazen. Ook is uit de waarnemingen afgeleid dat er in

Share

Comments

  1. Volgens mij is dit meer een bewijsstukje om een deel van de huidige theorie te bevestigen, dan een nieuwe ontdekking. Het is geen nieuws dat Nucleosynthese bestaat uit meerdere onderdelen.

    – H, He en een beetje lithium, beryllium en boor tijdens de bigbang (her-combinatie)
    – Zwaardere elementen t/m ijzer in sterren (fusie)
    – Zwaarder dan ijzer in supernova gerelateerde gebeurtenissen (S-, P- en R-proces Nucleosynthese)

    Die laatste groep heeft voornamelijk betrekking op bombardement van atoomkernen door neutronen. Atoomkernen kunnen neutronen “vangen” en vervolgens zwaardere elementen vormen. Hoe heftiger de nova, hoe meer zwaardere elementen, en dus ook nikkel, dit op zal leveren.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: