23 september 2023

Is tien jaar geleden een ruimtesteen neerkomen in Antarctica?

De twee kilometer grote cirkelvormige structuur op de Koning Boudewijn-ijsplaat Credit: Tobias Binder / Alfred Wegener Institute

Wetenschappers van het Duitse Alfred Wegener Instituut hebben mogelijk een recente inslagkrater gevonden op Antarctica. Toen de betrokken onderzoekers op 20 december j.l. boven de Koning Boudewijn-ijsvlakte vlogen, zaken ze een opvallende cirkelvormige structuur van 2 kilometer breed. Vervolgens zijn de wetenschappers in de literatuur gedoken, om te kijken naar een mogelijke verklaring voor de structuur. Wat blijkt nou? In 2004 is op verschillende zuidpoolbases een krachtig infrasoon geluid waargenomen, afkomstig uit de richting van de Koning Boudewijn-ijsvlakte. Daarnaast is rond die tijd een opvallend toename gemeten in de hoeveelheid atmosferische stof boven Oost-Antarctica. Het heeft er dus sterk de schijn van dat in 2004 inderdaad een relatief grote meteoriet is neerkomen in het ijzige Zuidpool continent. Bron: Alfred Wegener Instituut.

Share

Comments

 1. Een kring in het ijs, een stofwolk en een krachtig infrasoon geluid……wat kunnen we daar nog meer mee?

  Wat bijvoorbeeld als het onheil niet van boven kwam, maar van beneden? Een hotspot cq vulkaantje onder het ijs? Dan krijg je een kring in het ijs. Als het om een uitbarstinkje gaat, ook een stofwolk. En na wat googlen vond ik dat vulkanen een bron van infrasoon geluid zijn en dat dit geluid zelfs een tool geeft om ze te onderzoeken. Een van de gevonden links http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/sound/infrasound.html

  Aangezien ze locatie van de stofwolk kennen, is misschien ook diens “neerslag” te achterhalen. Op enige diepte in het ijs/onder de sneeuw, moeten die stofdeeltjes terug te vinden zijn. En als je die hebt is het eenvoudig te bepalen of er sprake is van aards stof, of meteorietenstof. Het lijkt mij de kortste of makkelijkste route naar een oplossing.

  • Maar ja, als ik de lange versie van het artikel lees, stem ik toch weer op de meteoriet 🙂
   http://www.sciencepoles.org/interview/a-serendipitous-find-during-an-airborne-geophysical-survey

   SNIP
   “The Australian study estimates that the body that left the debris they measured would have likely been about the size of a house, and that it may have broken up on its way through the atmosphere. Interestingly enough, when we flew out to the circular structure in the ice on December 26th, we also spotted a number of smaller circular and sub-circular structures in the ice as well, which is consistent with the conclusion of the Australian study.”
   /SNIP

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: