21 april 2024

Storend maanlicht

Bij (helder) maanlicht zijn veel sterren en andere hemelverschijnselen moeilijker waar te nemen. De mooiste nachtelijke zoektochten aan de sterrenhemel maakt je zonder de maan. Uitgaande voor de avond geldt als beste omstandigheid dat de maan tussen het laatste kwartier en eerste kwartier moet zijn; rond nieuwe maan dus.
Het diagram laat zien wanneer er storend maanlicht is.

Maansverduisteringen in 2015
In de nacht van maandag 28 september 2015 vindt een totale maansverduistering plaats. De eclips is in zijn geheel zichtbaar vanuit Nederland en België. De verduistering heeft een grootte van maarliefst 1.28 in de kernschaduw. De eclips begint om 02:11 uur en staat bij het maximum, om 04:48 uur, op een hoogte van circa 24° (in Utrecht). De eclips eindigt om 07:24 uur. Een totale maansverduistering kan erg indrukwekkend zijn.
De andere maansverduistering is te zien op 04 april 2015

Het schemerdiagram toont in vogelvlucht het tijdstip van de opkomst en ondergang van de zon, nachtelijke duisternis en de schemerzone.

In de maanden juni en juli wordt het ook in de nacht niet geheel donker.

Zonsverduisteringen in 2015

Maansverduisteringen tussen 2001 en 2050, klik op de afbeelding:

Meteo Maarssen

Share

Speak Your Mind

*