23 september 2018

Amateur Astrofoto van de Paardenkop nevel en Orion nevel vanuit Dordrecht

Reacties

 1. Peter+Zwart zegt:

  Fantasties!

 2. Een heel mooie foto Jan. Voor de gein eens inzoomen op de Paardenkopnevel, linksonder op de foto, prachtig om de details te zien. Dat belooft wat voor de rest van 2015. 🙂

 3. Paul Bakker Paul Bakker zegt:

  Mooi gedaan Jan, en goed verhaal over astrofotografie!

 4. Jan (H) zegt:

  Dank jullie wel. Dit is mede dankzij mijn laatste aankoop van de Canon 5Dmark2. Daar ben ik erg tevreden over. Geeft mooi groot beeldveld en is veel gevoeliger voor licht dan mijn andere Canon 450D camera waardoor ik meer donkere nevels kan fotograferen.

 5. Zondemeer een prachtig resultaat. Maar wat ik mij afvraag is, dat iets,
  dat je met het blote oog niet kan zien,
  dit met een (digitale?) camera wel lukt. Komt dat doordat de Camera, zeg maar,
  net iets breedbandiger is dan het oog?
  Wel weet ik dat een videocamera het infrarode licht van een afstandsbediening kan zien
  (om te testen of deze het doet). Vandaar deze vraag .

  • Een goede vraag die je stelt, of je met het blote oog hetzelfde kan zien als de camera. Het antwoord is nee en dat heeft niet zozeer te maken met breedbandigheid (d.w.z. ook andere delen van het spectrum kunnen zien) of het inzoomen met de camera. Het gaat om fotonen, de deeltjes licht die van de hemelobjecten naar ons toekomen. De (digitale) camera heeft de mogelijkheid die fotonen op te vangen en te verzamelen. Hoe langer belicht des te meer fotonen ‘ie vangt. Dat vangen en verzamelen kan een menselijk oog niet, die moet het elk moment doen met de hoeveelheid fotonen die het oog bereikt en het heeft geen mogelijkheid de fotonen ergens op te vangen en te bundelen.

 6. Monique Monique zegt:

  Dat heb je echt heel mooi voor elkaar gekregen, Jan. De perfecte plek voor mijn luchtkasteel 😀

  Ik probeer deze maand C/2014 Q2 lovejoy te vangen. Een paar dagen geleden uren in de nachtelijke kou gestaan zonder goed resultaat. Steeds wachten tot de wolken weer voorbij waren (gelukkig stond er veel wind)
  Nee, dan zou zo’n zelfgebouwde dome in de tuin wel gaaf zijn 😛

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.