9 december 2023

Amateur Astrofoto van de Paardenkop nevel en Orion nevel vanuit Dordrecht

Mijn eerste Astrofoto van 2015 is eigenlijk de laatste die ik maakte in 2014, maar omdat ik in de eerste week van januari bezig ben geweest met het nabewerken van deze foto heb ik hem maar als ‘mijn eerste foto van 2015’ bestempeld. En ik ben er best wel content mee. Vooral omdat de foto slechts 3 uur en 10 minuten belicht is en toch een mooi resultaat geworden is. Voor een lichtvervuild Nederland is dat relatief kort belicht om een mooie foto als deze te kunnen maken.

M42 Orion nevel (rechtsboven) en Paardenkopnevel samen met Vlamnevel (Linksonder).

Dit is een foto van een paar zeer bekende hemelobjecten: Paardenkop nevel (IC434) samen met de Vlam nevel linksonder en de Orion nevel (M42) rechtsboven in het winter sterrenbeeld Orion.  De twee meest heldere sterren aan de linkerzijde van de foto zijn 2 van de 3 sterren die de riem van Orion vormen. Om de foto in het juiste perspectief te zien zoals het ook aan de hemel te zien is, zou je de foto eigenlijk 90 graden rechtsom moeten kantelen.  De Orion nevel is zelfs met het blote oog waarneembaar en met een verrekijker nog beter te zien. De Paardenkop nevel is dat vrijwel niet, zeker niet vanuit een lichtvervuild gebied zoals de Randstad. Deze kan je alleen zichtbaar maken door lang te belichten. En dat is nu zo leuk aan astrofotografie: zichtbaar maken wat onzichtbaar is. Nevels zijn geweldig mooie hemelobjecten die voor het blote oog verborgen blijven, maar met een fototoestel en een telescoop kun je de prachtigste objecten laten zien. M42 was overigens mijn allereerste object dat ik 3 jaar geleden probeerde te fotograferen omdat deze zo duidelijk te vinden is. De foto is gemaakt vanuit Dordrecht dat aan de zuidkant van de Randstad ligt en nog best wel wat hinder heeft van ongewenst licht van industrie en stad. Zo zit aan de zuid-west kant bij Moerdijk de raffinaderij van Shell, aan de noord-oost kant de chemische industrie van Du Pont en de binnenstad Dordrecht kan er ook wat van door veel gebouwen in het licht te hullen. Dit alles is niet bevorderlijk voor een goede Astrofoto. Wie in de Astrofotografie ingewijd is zal herkennen dat mijn foto imperfect is door een gradiënt als gevolg van dergelijk lichthinder. Maar ook imperfect door hier en daar een vlekje dat ik even niet weggewerkt kreeg. Ik vond de foto zelf toch zeer geslaagd. En wellicht kan het anderen enthousiast maken ook proberen Astrofoto’s te maken, want zelfs vanuit Nederland worden door enkele honderden amateurs de mooiste foto’s gemaakt, zelfs veel mooier dan ik kan. Er komt wel wat bij kijken om te doen, maar het principe is niet moeilijk en er zijn talloze fora en uitleg op internet te vinden hoe je een mooie foto door je telescoop kan maken. Het principe is simpel (het toepassen vergt wat doorzetting): Gebruik je telescoop als een grote telelens van je fototoestel. Zet deze op een stevige telescoopmontering die de sterren met een volgmotor automatisch kan volgen en zorg – voor perfectie – dat het volgen automatisch gecorrigeerd wordt. Dit laatste doe je door een 2e (volg)kijker op dezelfde montering te zetten met een klein cameraatje. Dit cameraatje geeft – evt. gestuurd via een laptop of PC met freeware software – continue correctie signaaltjes terug naar de kijkermontering waardoor de telescoop perfect op je te fotograferen object gericht blijft. Hierdoor kan je minuten lang belichten en mooie plaatjes maken. Door een relatief kleine telescoop te nemen kon ik een groot beeldveld gebruiken en daarmee meerdere objecten tegelijk op 1 foto zetten.Enige technische specificaties voor het maken van deze foto zijn:- Camera: Canon 5 D mark II, Baader gemodificeerd om meer rood licht van zwakke nevel te kunnen fotograferen. (tweedehand was deze niet zo duur)- Telescoop: William Optics (WO)  Doublet APO F5,9 f:388mm, D66mm met een flattener om sterren in de hoeken te corrigeren. (dankbaar overgenomen van mede blogger Paul Bakker)- Filter: Hutech LPS2 lichtvervuilings filter om stoorlicht afkomstig van straatlantaarn etc. zo veel mogelijk te filteren.- Montering: Skywatchter NEQ6pro met goto systeem voor makkelijk automatisch objecten te vinden aan de hemel.- Volgkijker: 9×50 zoeker- Volgcamera: ALCCD5 (QHY5) monochrome planeten camera.- Laptop om de foto’s op te laden tijdens opnames, het automatisch volgen te regelen en later voor het nabewerken van de foto- Foto is in subs van 5 minuten totaal 3 uur en 10 minuten belicht.- Alle subs zijn in het freeware programma Deep Sky Stacker (DSS) automatisch gestapeld tot 1 foto.- Nabewerking met Photoshop.En voor dit laatste heb ik eerst veel moeten leren middels diverse uitleg op fora en andere websites van amateur fotografen voordat ik een beetje de mogelijkheden wist te benutten om van een wazig plaatje iets toonbaar moois te kunnen maken.

Share

Comments

 1. Peter+Zwart zegt

  Fantasties!

 2. Een heel mooie foto Jan. Voor de gein eens inzoomen op de Paardenkopnevel, linksonder op de foto, prachtig om de details te zien. Dat belooft wat voor de rest van 2015. 🙂

 3. Paul Bakker zegt

  Mooi gedaan Jan, en goed verhaal over astrofotografie!

 4. Dank jullie wel. Dit is mede dankzij mijn laatste aankoop van de Canon 5Dmark2. Daar ben ik erg tevreden over. Geeft mooi groot beeldveld en is veel gevoeliger voor licht dan mijn andere Canon 450D camera waardoor ik meer donkere nevels kan fotograferen.

 5. Zondemeer een prachtig resultaat. Maar wat ik mij afvraag is, dat iets,
  dat je met het blote oog niet kan zien,
  dit met een (digitale?) camera wel lukt. Komt dat doordat de Camera, zeg maar,
  net iets breedbandiger is dan het oog?
  Wel weet ik dat een videocamera het infrarode licht van een afstandsbediening kan zien
  (om te testen of deze het doet). Vandaar deze vraag .

  • Een goede vraag die je stelt, of je met het blote oog hetzelfde kan zien als de camera. Het antwoord is nee en dat heeft niet zozeer te maken met breedbandigheid (d.w.z. ook andere delen van het spectrum kunnen zien) of het inzoomen met de camera. Het gaat om fotonen, de deeltjes licht die van de hemelobjecten naar ons toekomen. De (digitale) camera heeft de mogelijkheid die fotonen op te vangen en te verzamelen. Hoe langer belicht des te meer fotonen ‘ie vangt. Dat vangen en verzamelen kan een menselijk oog niet, die moet het elk moment doen met de hoeveelheid fotonen die het oog bereikt en het heeft geen mogelijkheid de fotonen ergens op te vangen en te bundelen.

 6. Dat heb je echt heel mooi voor elkaar gekregen, Jan. De perfecte plek voor mijn luchtkasteel 😀

  Ik probeer deze maand C/2014 Q2 lovejoy te vangen. Een paar dagen geleden uren in de nachtelijke kou gestaan zonder goed resultaat. Steeds wachten tot de wolken weer voorbij waren (gelukkig stond er veel wind)
  Nee, dan zou zo’n zelfgebouwde dome in de tuin wel gaaf zijn 😛

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d