14 juli 2024

Precies tien jaar geleden landde Huygens op Titan

Credits: NASA/JPL-Caltech

Vandaag precies tien jaar geleden landde de Europese Huygens sonde op Titan, de grootste maan van Saturnus. Ik kan mij die dag – vrijdag 14 januari 2005 – nog bijzonder goed herinneren, want die dag was ik als bestuurslid van sterrenkundevereniging Christiaan Huygens – what’s in a name – zelf rechtstreeks getuige van de afdaling van onze naamgenoot op die verre maan, ruim 1 miljard km van ons vandaan. De sonde Huygens – genoemd naar onze landgenoot Christiaan Huygens, de befaamde natuurwetenschapper uit de 17e eeuw – was bij Titan gekomen, meeliftend met Saturnusverkenner Cassini. Met z’n zessen van het bestuur van vereniging Huygens waren we uitgenodigd door de ESA, de europese ruimtevaartorganisatie, om in Noordwijk de live-beelden van de landing bij te wonen. Noordwijk stond in verbinding met Darmstadt en daarvandaan liep weer een lijntje naar de Huygenslander bij Titan. In een zaal vol met mensen en tv-ploegen (alle zenders waren zo’n beetje aanwezig) hoorden en zagen we hoe de beelden binnendruppelden, zoals de foto’s die tijdens de afdaling door Huygens werden uitgezonden:

Credits: NASA/JPL-Caltech/ESA

Later bleek dat Huygens nogal stuiterend en schuivend terecht was gekomen op het oppervlak van Titan – een beetje zoals Philae dus op komeet 67P terecht kwam. 🙂 Hieronder een video met een soort van reconstructie van de afdaling van Huygens door de dikke atmosfeer van Titan.

Op 8 december 2005 werden de resultaten van de verschillende onderzoeken in het Britse wetenschappelijke tijdschrift gepubliceerd. Het aardige van de heren en dames onderzoekers is dat ze die resultaten vrij beschikbaar hebben gesteld. Kijk daarvoor maar eens op: Nature (beetje scrollen tot halverwege, dan kom je de gratizz artikelen met de resultaten tegen). Bron: Bad Astronomy.

Share

Speak Your Mind

*