23 juli 2024

Deze heren zullen vanaf maart één jaar lang in het ISS verblijven

Credit: NASA/Roscosmos

Zie hier de Amerikaan Scott Kelly (l.) en de Rus Mikhail Kornienko (r.), die op 28 maart 2015 vanaf Bajkonour Cosmodrome in Kazachstan samen met een andere ruimteveteraan, Gennady Padalka, met de Sojoez TMA-16M naar het internationale ruimtestation ISS zullen vliegen. Voor Kelly en Kornienko wordt het iets bijzonders, want zij zullen een jaar lang in het ISS verblijven en ze zullen pas maart 2016 terugkeren naar de aarde, veel langer dan de reguliere missies. Doel van deze ‘één-jaar-missie’: kijken wat de effecten van een lang verblijf in de ruimte zijn op de astronauten, met het oog op toekomstige langdurige missies. De Russen hebben er al ervaring mee, want in het Russische ruimtestation Mir zijn vaker astronauten geweest die langer dan een jaar in de ruimte verbleven. Recordhouder is Valery Polyakov, die in 1994-1995 meer dan 14 maanden in de ruimte verbleef, 437 dagen en 18 uur om precies te zijn. Hieronder alle ISS-expedities die we in 2015 hebben, van expeditie 43 tot en met 46.

ISS_expedities

Je ziet het, Kelly en Kornienko maken deel uit van alle expedities. Het bijzondere aan Scott Kelly is dat hij een tweelingbroer heeft, die ook astronaut is en die in het verleden diverse missies heeft meegemaakt: Mark Kelly. Die laatste blijft tijdens de één-jaar-missie op aarde en medici zullen hem gebruiken als uniek vergelijkingsmateriaal voor zijn broer in de ruimte. Hieronder een video over de komende één-jaars-missie van Kelly en Kornienko.

Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Oh ja, ik was het haast vergeten dat het dan nu bijna zover is.
    http://www.astroblogs.nl/2014/04/08/uniek-nasa-onderzoek-naar-de-effecten-van-langdurige-ruimtemissies-op-het-menselijk-lichaam/
    (Spannend muziekje hebben ze eronder gezet. Dacht even aan: Wie is de Mol 😀

Speak Your Mind

*