19 juli 2024

Hoe ziet de aarde eruit vanaf Mars?

De aarde en de maan stralen aan de Marshemel met een magnitude (helderheid) van respectievelijk -2.5 en +0.9 – klik op de afbeelding voor een veel grotere versie. Credit:
NASA/JPL-Caltech/MSSS/TAMU

De Marsrover Curiosity heeft voor het eerst een foto gemaakt van de aarde! Onze planeet straalt aan de Marshemel als een avond- of ochtendster, ongeveer zoals Venus bij ons [1]en Venus straalt zelf natuurlijk ook als avond- en ochtendster aan de Marshemel en is vanaf Mars zelfs helderder dan onze planeet. Als je aan het oppervlak van Mars zou staan, zou de aarde zichtbaar zijn als een zeer heldere blauwe ster, met een iets minder heldere ster ernaast. Die tweede ster is inderdaad de maan! Met het blote oog kun je ze oplossen als afzonderlijke objecten, vlak naast elkaar 😀 Ik vind het maar een vreemde gewaarwording: onze planeet, bevolkt met zo’n zeven miljard mensen, als niets meer dan een heldere ster aan de avond- of ochtendhemel 😉

Voetnoten

Voetnoten
1 en Venus straalt zelf natuurlijk ook als avond- en ochtendster aan de Marshemel en is vanaf Mars zelfs helderder dan onze planeet
Share

Comments

 1. Martin Schoenmaker zegt

  De foto is alweer bijna een jaar oud en was zelfs al eerder op Astroblogs ‘aan de beurt’. http://www.astroblogs.nl/2014/02/07/avondster-zichtbaar/

  Het is overigens niet de eerste keer dat een sonde vanaf het oppervlak van een andere planeet de aarde fotografeert. In 2004 deed Spirit (ook vanaf mars) hetzelfde; http://en.wikipedia.org/wiki/Spirit_(rover)#Astronomy

 2. Enceladus zegt

  Hoe komt het dat Venus er voor Marsmannetjes helderder uitzien dan Aarde? Ligt dat aan de atmosfeer van Venus die veel meer licht weerkaatst? Gezien de grotere afstand (terwijl het formaat van de planeet nagenoeg gelijk is) zou je verwachten dat Venus minder helder lijkt. Kan het ook zijn dat onze dunnere atmosfeer en de aanwezigheid van oceanen meer licht absorbeert?

  Het wachten lijkt mij op een foto vanaf Mars waarop de Aarde, Maan en Venus tegelijk tezien zijn. Zou toch moeten kunnen?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Cassini heeft op 19 juli 2013 in één keer Venus, Aarde, onze Maan, Mars én Saturnus gefotografeerd. Wat dacht je daar van!

  • Enceladus zegt

   Niet slecht! Als New Horizons binnenkort eens achterom kijkt, kan hij misschien alle 8 planeten in één opname vastleggen.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 4. Hier past de speech van Carl Sagan ook heel mooi bij 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=XH7ZRF6zNoc

Speak Your Mind

*