23 juni 2024

Tijdens z’n lancering in 2006 ging de New Horizons nog naar de planeet Pluto

Ik kwam vandaag onderstaande video tegen van de lancering op 19 januari 2006 van de New Horizons ruimteverkenner van de NASA, morgen precies negen jaar geleden. Grappig is dat op dat moment de New Horizons nog naar de planeet Pluto ging, zoals je ook de commentator hoort zeggen. Maar ja, toen kwam daar de algemene vergadering van de Internationale Astronomische Unie (IAU) in Praag, welke in datzelfde jaar, op 26 augustus 2006 om precies te zijn, bepaalde dat Pluto geen planeet meer was, maar een dwergplaneet. En daarom is de New Horizons inclusief negen niet meer zo geheime voorwerpen nu met een snelheid van 14,61 km/s (t.o.v. de zon) onderweg naar de dwergplaneet Pluto, waar ‘ie op 14 juli a.s. – Independance Day in de VS – langs zal vliegen.

Bron: Nine Planets.

Share

Comments

  1. Martin Schoenmaker zegt

    De mission-lead van New Horizons, Alan Stern, is niet zo blij met die beslissing van de IAU. Hij twijfelt er zelfs aan of het wel wetenschappelijke redenering is geweest die ervoor zorgde dat Pluto zijn planeet-status verloor.

    Toch bekruipt mij ook het gevoel dat met name Amerikanen iets ’te graag’ Pluto als planeet terug willen. Het was, tot de beslissing van de IAU, de enige planeet die door een Amerikaan ondekt werd…

    bron: http://www.space.com/12710-pluto-defender-alan-stern-dwarf-planet-interview.html

Speak Your Mind

*