Site pictogram Astroblogs

Kunnen aliens onze tv-uitzendingen bekijken?

Credit: SKA Collaboration

In sciencefiction films wordt regelmatig gesteld dat onze oude televisieuitzendingen uiteindelijk een buitenaardse beschaving zullen bereiken, waarna de aliens kunnen genieten van afleveringen van Flipper en Dallas. Maar is dat ook zo? Nah…niet helemaal.

Kijk, het is natuurlijk zo dat onze radio- en televisiesignalen voortdurend de ruimte in lekken, waarna ze met de snelheid van het licht de onmetelijke leegte van het heelal zullen overbruggen. Als je op een afstand van 4 lichtjaar staat, heeft het licht van de aarde er vier jaar over gedaan om je te bereiken. Aangezien radio een vorm van licht is, zal je op 4 lichtjaar afstand (stel op een planeet van Alpha Centauri) net de eerste aflevering van Game of Thrones kunnen zien 😛

Mensen zijn in de jaren ’30 begonnen met reguliere televisieuitzendingen en sindsdien pompen krachtige zenders voortdurend elektromagnetische straling het heelal in. Dat is zo’n 80 jaar geleden en dat betekent dat onze tv-uitzendingen een elektromagnetische ‘bol’ vormen met een straal van 80 lichtjaar en een diameter van 160 lichtjaar. Binnen dit volume zullen zich tienduizenden sterren bevinden, maar dat zijn vooral zwakke rode dwergsterren. Toch bevinden zich binnen 100 lichtjaar van de aarde enkele honderden zonachtige sterren en veel daarvan zullen ook planeten hebben.

Are Aliens Watching Old TV Shows?

Stel dat op zo’n planeet een beschaving ontstaan is met radioschotels, kunnen ze zich dan een breuk lachen om de originele BBC-uitzendingen van Monty Python uit de jaren ’60? Het probleem is dat zendmasten hun signalen in een bolvorm verspreiden, waarbij de signaalsterkte gehoorzaamt aan de omgekeerde kwadratenwet, een natuurkundige wet die aangeeft dat een grootheid omgekeerd evenredig verloopt met het kwadraat van de afstand tot de bron van die grootheid. Het gevolg is dat het radiosignaal na een paar lichtjaar al is afgezwakte tot nauwelijks waarneembaar. Zelfs met enorme radio-ontvangers, zoals de Square Kilometer Array, zal een radiosignaal nauwelijks onderscheiden kunnen worden van de achtergrondruis, tenzij we het signaal bewust in een nauwe straal naar een enkel ster sturen.

Dus nee: aliens kunnen niet meekijken met onze tv-uitzendingen 🙂

Bron: Universe Today

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten