29 februari 2024

Venus Express ziet zandlopervormige draaikolk op onze buurplaneet

Credit: ESA/VIRTIS/INAF-IASF/Obs. de Paris-LESIA/Univ. Oxford

De Europese planeetverkenner Venus Express heeft een spookachtige draaikolk waargenomen in de dampkring van de planeet Venus. Onze buurplaneet heeft een dikke, stroperige dampkring, maar op grotere hoogte (70 km boven het oppervlak) verandert die dampkring in een veranderlijke en razendsnelle luchtstroom, waarin windsnelheden van meer dan 400 km/u niet ongewoon zijn. Dat betekent, in combinatie met de zeer langzame rotatie van Venus, dat de dampkring meer dan 60 keer sneller kan bewegen dan de planeet zelf. Dat is ontzettend snel – op aarde hebben zelfs de snelste luchtstromen slechts 30 procent de snelheid van de planeet zelf!

Aan de zuidpool van Venus wordt regelmatig een gigantische wervelwind waargenomen, die ontstaat als luchtstromen aan de evenaar gaan opstijgen als gevolg van de hitte, om vervolgens aan de polen weer te dalen. Hierbij kan een gigantische zandlopervormige depressie van wel 2000 km breed gevormd worden. Een dergelijke polaire vortex is voor het eerst waargenomen in de jaren ’70 door de Pioneer Venus sonde en de Mariner 10.

Nadat de Venus Express in 2006 aankwam bij de planeet Venus is deze vortex vele malen op de gevoelige plaat vastgelegd. De vortex verandert voortdurend van vorm, zoals zichtbaar is op onderstaande video, die is opgebouwd uit meerdere foto’s die gemaakt zijn door Venus Express. De sonde zelf is trouwens aan het einde van z’n Latijn gekomen (en ook van z’n Grieks) en heeft nauwelijks nog brandstof om op hoogte te blijven.

Credit: ESA/VIRTIS/INAF-IASF/Obs. de Paris-LESIA/Univ. Oxford

Bron: European Space Agency

Share

Comments

  1. Hoefieniet te doen, klikkie op GIF-bestandje. Hij doettut gewoon 😉

Speak Your Mind

*