28 maart 2024

Breekt Rosetta’s komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko in tweeën?

De 100 meter lange scheur in de nek van komeet 67P. (Credits: ESA/Rosetta, Illustration, T.Reyes)

Deze week zijn in een speciale editie van Science de eerste wetenschappelijke resultaten gepubliceerd van het onderzoek door de Europese Rosetta sonde aan komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, en tot de publicaties behoorden ook talloze detailfoto’s die van dichtbij van de komeet zijn gemaakt. Op verschillende foto’s is te zien dat er in de nek van de komeet, die als een soort van badeend uit een romp en een kop bestaat, een honderd meter grote scheur te zien is. Dat doet de vraag rijzen of de komeet niet in twee delen aan het uiteenvallen is en of die scheur de eerste aanwijzing daarvoor is. Bekend is dat kometen in fragmenten uiteen kunnen vallen, zoals we allemaal nog wel weten van de komeet Shoemaker-Levy 9, die mei 1994 uiteenviel door de invloed van Jupiter. Tussen 16 en 21 juli 1994 kwamen 21 van die fragmenten terecht op Jupiter, hetgeen op aarde prachtig te zien was.

De fragmenten van komeet Shoemaker-Levy 9 op 17 mei 1994 door Hubble gefotografeerd. Credit: NASA, ESA, and H. Weaver and E. Smith (STScI)

De Rosetta wetenschappers zeggen dat komeet 67P steeds dichter bij de zon komt en dat de komeetkern door de hogere temperaturen gaat werken, hetgeen scheuren oplevert. De scheur is gelegen in het gebied genaamd Hapi en door de temperatuursverschillen als gevolg van de rotatie van de komeet én de getijdewerking van de zon zou de scheur kunnen groeien. Belangrijk bij de vraag of en wanneer de komeet uiteenvalt is de oorsprong van de dubbele kern: is het een ‘contact binary’, ontstaan doordat twee losse kometen tegen elkaar botsten en vastgroeiden, of is het één kern, waarvan materiaal is losgeraakt, zodat twee los verbonden helften ontstonden? Men is er nog niet uit welk van de twee juist is. Tussen nu en augustus, als komeet 67P het dichtste bij de zon staat, zal de zonnestraling vier keer zo groot worden, dus de vraag is of de komeet, die bestaat uit losjes aan elkaar verbonden ijsklompen, het zal houden om één stuk te blijven of dat ‘ie uit elkaar valt. Mocht dat laatste gebeuren dan is uiteraard de vraag wat er dan met Rosetta zal gebeuren én met Philae, die ergens op de kop van de komeet is geland. Voorlopig houdt de OSIRIS camera alles goed in de gaten. Wel te hopen dat ze de foto’s gemaakt met OSIRIS weer in het publieke domein gooien, want onlangs werd bekend dat die niet meer openbaar worden gemaakt en dat heeft voor veel rumoer gezorgd. Zelfs de hoogste baas van de ESA, Jean Jacques Dordain, heeft erover lopen te mopperen. Afijn, we wachten het rustig af, meer kunnen wij hier niet doen. 🙂 Bron: Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*