21 september 2023

SETI kan beter in breedband zoeken naar buitenaardse beschavingen

Credit: 8385/Pixabay.

We zijn al tientallen jaren met diverse radioschotels op zoek naar intelligent buitenaardse beschavingen, de Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI). Als het aan computerdeskundige David Messerschmitt (University of California) ligt moet die speurtocht zich snel verbreden, anders zullen we nooit iets vinden. Tot nu toe wordt met SETI in alle richtingen aan de hemel gezocht naar constante, ‘smalbandige’ radiosignalen, die hopelijk een signaal bevatten dat uitgezonden is door een intelligent buitenaardse beschaving op de een of andere exoplaneet. Maar Messerschmitt denkt dat je beter kunt zoeken naar korte signalen, die in breedband worden uitgezonden, dus over een gehele reeks van frequenties. Voor de zender – ET op exoplaneet X – is dat efficiënter dan een constant ‘hello world‘ signaal op één frequentie. Die korte signalen kunnen een 10e, 100e of zelfs een miljoenste van een seconde duren en dat over een brede band van frequenties betekent dat héél veel data moet worden doorgespit.

Credit: Seti@home

Met de toekomstige Square Kilometre Array (SKA) moet het volgens Messerschmitt en collega’s mogelijk zijn die data op te hoesten. Messerschmitt denkt dat door aanpassing van de software van het bekende SETI@Home project de analyse van die data mogelijk is. Hier is zijn vakartikel, dat volgende maand zal verschijnen in Acta Astronautica.  Bron: New Scientist.

Share

Comments

 1. Over Seti gesproken, ik kwam vandaag tijdens het zwemmen (ik heb ooit een poging gedaan maar ik kan met geen mogelijkheid op die plank blijven staan…dus het woord “surfen” heb ik uit mijn woordenvoorraad verbannen) een mooie lading Seti lectures tegen. Van elke lecture zetten ze binnen enkele dagen de video online, youtube hosted. Dus kan je downloaden met een firefox addon 🙂
  Er zitten hele leuke tussen; http://www.seti.org/seti-institute/about-seti/weekly-lectures/archives/2014

  Ow, en kennen jullie het Weti instituut al? 🙂
  http://weti-institute.org/index.html
  http://weti-institute.org/mission.html
  http://weti-institute.org/faq.html

 2. Misschien moet ik mijn korte signaal eens finetunen. Mijn man zegt al jaren dat ik niet van hier kom (hihi, gekheid) Smiley

 3. Er zijn veel meer en beter wetenschappelijk projecten mogelijk met boinc dan dat seti.

  En zelfs heel veel astronomisch gerelateerde projecten.
  Zelfs met je GPU, die dat 20x sneller kan dan de cpu.

  http://boinc.berkeley.edu/

 4. Stel, er zouden parallelle aardes bestaan en die kunnen we in de toekomst met vrij weinig moeite bezoeken.
  Dit zou inderdaad verklaren waarom we geen aliens zien. Die hebben dan wat anders te doen, dan lichtjaren ver te reizen.
  http://www.visionair.nl/wetenschap/universum/zouden-aliens-een-ander-universum-hebben-ontdekt/
  Aan de andere kant: dan zouden bewoners van een parallelle aarde ons opzoeken. De jury is er nog steeds niet uit.

 5. Excuses… verkeerde thread.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: