26 februari 2024

IC 434 & Barnard 33, een avondje “Paardenkopnevel – rodeo”!!

IC434 Paardekopnevel

Ja…lieve Dames, beste Heren…. na lange tijd, na veels te lange tijd,  hebben de ronduit morsige en zeer zuinige winterweergoden ons arme veld-astronomen dan eindelijk toch weer eens een redelijk langduring onbewolkt helder waarneemavondje gegund…..en dus….afgelopen zaterdagavond goed en tevens warm gemutst op “astrofotografiepad” richting de Biesbos….toen nog niet wetende dat dit een heel zwaar avondje “astrofotografisch worstelen” zou gaan worden.Allemachtig, mensen…..ik zeg niet voor niets dat astrofotografie echt de eredivisie  van de amateur sterrenkunde is,  want het is en blijft zowel wat het technische gedeelte  als wat het  fysieke gedoe betreft  best wel een hele zware bezigheid om tot “zomaar een leuk plaatje van een hemelobject” te komen, hoor!!!! ….Enne…het maakt echt helemaal  niets uit of je nou een “hands on veldwerk astrofotograaf” bent of een “achtertuin-automatiseer astrofotograaf”.  Bij de één valt het zwaartepunt wat meer op het “lichamelijke” (na drie uur in het open veld bij min zoveel kan je behoorlijk afgekoeld geraken) en bij de ander is het vooral een hele toer om al die (zelf!!) ge-automatiseerde systemen vanuit je warme (grrrr…jaloers!!)  huis-telescoop controlekamer als één kek klinkend astrofotografisch orkest te laten spelen.Maar goed…..ik ging dus braaf zo rond een uur of negen op pad om niet later dan uiterlijk  23.30 weer op mijn warme huiskamer bank neder te ploffen.  Hemels doel van deze avond:  “effe”  de beroemde/beruchte Paardenkopnevel in het sterrenbeeld Orion te schieten.  Welnu….bij het proberen te vangen van “dit paard” bleek dat uw nedrig scribent duidelijk GEEN paardenfluiteraar is,  want  deze “ware astrofotografische rodeo” duurde een dikke drie uur langer dan oorspronkelijk gepland..oeps!!Zogezegd…de hemel zag er bij vertrek “schoon, fris en wolkenloos” uit….en zelfs ook nog bij aankomst….maarre net toen ik wilde beginnen met het uitlijnen van mij GoTo systeem trok het opeens helemaal dicht……aaaarrrrgghhhhhh…..je reinste meteo-terreur!!! Eh…wat nu?? Weer opbreken en dan mokkend naar huis??? Nou,  ech nie…!!  Ik had mijzelve deze avond gesteld, vanwege de diepdroevige schaarsheid aan mooie langdurig heldere astro-nachten, om deze avond desnoods heel de nacht in het veld te blijven,  want ik moet en zal toch minimaal één (!!) winterplaatje geschoten te hebben.Nu zag ik op mijn smartfoon dat de rand van dit wolkendek al voor de kust lag (voor zover je dit  goed kunt zien met die veel vagere nachtelijke infrarood wolken plaatjes op buienrader/sat24) en dus geduldig (wat ik echt niet ben!!) zitten wachten en verbijten tot er inderdaad na een eeuwenlang durende drie kwartier weer de eerste sterren begonnen te verschijnen.Paard getemd en probleem opgelost?!Nou niet echt, want ik weet nog steeds niet of het aan mij heeft gelegen of aan “iets technisch” maar het GoTo- gedoe liep deze avond totaal voor geen meter….enne….aangezien ik maar bar slecht tegen “technische onvolkomenheden” kan (mijn heilige 2cv’tjes zijn natuurlijk bepaaldelijk niet stil…MAAR…ze hebben absoluut GEEN enge irritante bijgeluidjes!!) heb ik mij, steeds kwaaier en kwaaier worden, een dik uur onledig gehouden met het proberen te achterhalen wat er nou mis ging met dat Goto-gedoe.Tot ik op een gegeven moment weer bij zinnen kwam en bij mijzelf dacht “ik ben eigenlijk ook compleet gestoord ook met dat geforceerde GoTo-gedoe….heb zo ongeveer heel mijn astronomische “pré Go To- leventje” al die vage vlekkies met behulp van een zoeker en kaart zo uit de lucht geplukt….enne…da’s nou precies wat ik NU ook maar weer  ga doen met het richten van mijn telescoop op het gebied aan de hemel waar de (emissie-nevel) IC 434 met op de voorgrond de (donkere nevel Barnard 33) Paardenkopnevel te vinden is…………….en aldus geschiedde….en wel in amper vijf minuten!!…Paard getemd en probleem opgelost?!Eh…nou “nee”!  Omdat ik zoveel tijd verloren had met wachten op het oprotte…eh..wegtrekken van dat ene ranzige wolkendekje en met  het langdurig worstelen met mijn onwillige GoTo systeem,  was  Orion inmiddels de centrale meridiaan (de denkbeeldige lijn van zuid via de Pootster naar het Noorden) gepasseerd…enne….dat betekende dus de gevreesde en noodzakelijke “(Newton) meridiaan-zwaai”.  Bij het fotograferen met een zogenaamde parallactische “Duitse montering” waarbij de telescoop aan de ene kant van de Pool-as hangt en het contragewicht aan de andere kant is het “erg handig” als je een te fotograferen object te grazen neemt als ie …of ten oosten van de centrale noord-zuid meridiaan staat of ten westen….want pak je hem wanneer die  DOOR die denkbeeldige noord zuid lijn gaat,  dan loop je (zeker met een telescoop met een lange kijkerbuis)op een zeker moment een hele grote  kans dat je telescoop uiteindelijk tegen het statief aan botst. De kijker hangt dan als het ware aan de lage  noordelijk kant van pool-as en het contragewicht staat dan onhandig hoog aan de zuidelijk kant. Oplossing: stoppen met fotograferen of, nog beter, even wachten met fotograferen, je telescoop omzwaaien naar de andere kant van de pool-as..en dan of weer verder gaan met danwel pas beginnen met fotograferen.  Korte buis telescopen (SCT en Maksutov) die je vaak op een vorkmontering tegenkomt hebben dit  probleem trouwens niet!!Maar goed……ik moest dus noodgedwongen mijn opnames gaan maken aan de westelijke kant van de  hemel en dit betekende dat ik eerst mijn volgkijker (standaard ergonomisch comfortabel op zithoogte ingesteld voor fotografie aan de, vanuit mijn waarneempostitie …donkere,   oostelijke kant van de meridiaan) moest gaan “herpositioneren” om toch vooral niet mijn opnames te hoeven gaan volgen,  zeer onaangenaam gelegen op de koude en natte ondergrond….en hup..daar ging het volgende half uur “down the drain”.Paard getemd en nu probleem opgelost?!Nope…nog steeds niet!! Want toen ik mijn volgkijker  wilde gaan “herpositioneren” bleek opeens mijn rode zaklamp de geest te hebben gegeven…..zucht…..dan maar even “op de tast” sleutelen en  ook dat akkefietje werd uiteindelijk weer naar behoren geklaard….en dus kon er dan toch eindelijk belicht worden!!…..6 opnames (zogenaamde “subs”) van 8 minuten (IC 434 is een vrij zwakke emissie-nevel) “and Bob’s your uncle”……Yeah, right…in your dreams, mister Brandt…..want…eh….die geplande 8 minuten ging echt niet,  want in het westen (mijn NIET favo astro-windstreek!!!)  “hangt” namelijk “de lichtvervuilende lichtkoepel van de A16,  de Moerdijkbrug en Shell Moerdijk…en dus dan maar niet langer belichten dan hooguit 4 minuten om die “subs” nog enigszins een beetje donker te houden.Nu dan alles OK??Eh….”JA”….maar dan wel met een kleine “ornithologische kantekening.  Ziet U,  toen  uw zeer geplaagde “hof-astronoom”  eindelijk alles op de rails had gekregen en lekker aan het belichten c.q. geconcentreerd aan het volgen was,  kreeg een zwaan het opeens op zijn/haar heupen danwel vleugels en vond het nodig om met heel veel kabaal het luchtruim te kiezen.  Ik schrok me echt een dubbele Valiumkuur toen “die witte gevederde Jumbo-jet” opeens zomaar uit het donkere niets, op ooghoogte nogwel voorbij kwam fladderen….NOT FUNNY!!!! Nachtvluchten van “Zwaan-airways”  vanaf “Biesbos airport” mogen voor mij echt  meteen verboden worden….grrrrr.En zelfs hier eindigt mijn “Zwanenzang” of is het nu mijn “Paardengehinnik” nog niet….want toen ik aan mijn dark frames wilde gaan beginnen, begon mijn camera ook nog eens te klieren….diepe welgemeende zucht!!  Achteraf thuis bekeken bleek dat ik per ongelijk met mijn lompe handschoenen aan “een verkeerd knopje op een verkeerde manier” had aangeraakt…..en dientengevolge heb ik deze keer slechts één en niet de normale twee dark frames geschoten.  Maakt me ook allemaal niet zoveel uit achteraf……want ondanks dat deze astrofotografie-expeditie dus een ruige rodeo is geworden,  ben ik  voorlopig tevreden genoeg ” mijn Paard”!!!Moraal van dit verhaal?? Astrofotografie….lieve mensen, doe het toch vooral NIET!!!!!!!……………………………Nou ja, doe het alleen als je het, …zucht….zoals in mijn jammerlijk geval, echt heel erg graag wil..hihi!!

Share

Comments

 1. Leuk verhaal Jan en een fraai resultaat. Eh… voor je eigen gemoedstoestand: kan je niet beter in plaats van in de ere-divisie van de amateur-sterrenkunde het iets rustiger aan gaan doen en ergens in de afdeling voetballen eh…. sorry, astrofotograferen? 😀

  • Jan Brandt zegt

   Je mag wel een keertje mee, hoor….kan je eens meemaken hoe..eh…”leuk” het is in de amateur astronomische ere divisie!!!

 2. Na 23.30 dan zet ik mijn telescoop buiten in de tuin neer. Met panty denier 60:
  http://img.hema.nl/products/3638-bruin-4060911-product_rd-184450904.jpg
  …mijn ‘woestijnlaarsjes’:
  http://i.imgur.com/HXjCx9n.jpg
  …en warme jas is het goed toeven buiten 😀
  En als het wat warmer gaat worden, dan trek ik mijn ‘wildebeestenlaarsjes’ aan (hihi) Om uhm… gevaarlijke tuinzombies met lichtgevende oogjes op afstand te houden (gekheid)
  http://i.imgur.com/wrbHZDf.jpg

  • Jan Brandt zegt

   Hoi Monique….hartstikke..eh..opwindend, hoor….die kinky boots and panty…maarre gaarne in je eigen tuintje en a.u.b. niet bij mij in mijn Biesbos-buurt……Je wil niet weten hoezeer die ene plotseling door mijn kadaver gierende hormoon mij dan uit mijn volgconcentratie weet te houden…..hihi!!

   • Opwindend, kinky?! Het is juist om alle gespuis af te schrikken (dacht ik)Smiley

    Janneman, het lijkt me maar lastig om zo een gierende hormoon te hebben (haha) Dus ik mag wel een keertje met je mee? Wat ben je toch ook een boef hè… Ik weet niet of mijn thermostaat dat allemaal aan kan.
    Smiley

    • Jan Brandt zegt

     Maar…Monique’je toch….welk één oneerbaar voorstel…gezellig met “dit gespuis” rollebol….eh…sterrenkijken in de donkere moerassen der Dordtse Biesbos?? Welnu, bij deze mijn volmondig en overtuigd “Ja, ik wil”, echter onder één voorwaarde…”please, be gentle with me”…want, zie je, ik ben nog Maagd, hoor…eh..nou ja….een horoscopische Maagd dan wel te verstaan..hihi!!!!
     Sorry hoor, dit “intikkertje” kon ik echt niet nalaten….en een bloedserieuze bezigheid als sterrenkunde kan zo nu en dan best wel “een vleugje humor” gebruiken, dunkt mij!!
     Maarre….en nu weer back to bloedserieus……dat gaan we een keertje doen!! Lijk me heel gezellig, maar wel met de kantekening dat dit soort “expeditie’s”, zoals je wel zal weten, onder het hoofdstuk “zeer opportunistische bezigheden” valt, welke zich vaak slecht laat combineren met werk, gezin en sociale aangelegenheden….Maar goed, niet geprobeerd altijd mis, ja toch, niet dan!!??

     • Foei Janneman, jij een…. Maagd en ik een Ram(p) Smiley horoscopisch gezien dan. Ik sla jouw spontane, enthousiaste uitnodiging toch maar even over.
      Monique’je gaat gewapend met “gevaarlijke wildebeesten” laarsjes en telescoop gewoon in haar eigen tuintje sterrenkijken.
      Emoticon

 3. Jan, wat een ‘gevecht’ is dat voor je geweest zeg. Ondanks al die tegenslag toch (met relatief weinig belichting), een plaatje weten te maken van dit lichtzwakke object. Mooi man.

Speak Your Mind

*