Site pictogram Astroblogs

Vijf rotsplaneten gevonden bij hoogbejaarde ster

Impressie van Kepler-444. Credit: Tiago Campante/Peter Devine.


Astronomen hebben gebruik gemaakt van gegevens van de Kepler-ruimtetelescoop om een stokoude ster met een planetenstelsel te vinden. De ster in kwestie is zo’n 11 miljard jaar oud en heeft ten minste vijf planeten, allemaal kleiner dan de aarde. De ontdekking laat zien dat rotsachtige planeten al vroeg in de geschiedenis van het universum konden ontstaan. Dat betekent dat de Melkweg stokoud buitenaards leven zou kunnen herbergen!

Dat buitenaardse leven zal je alvast niet op de nieuw ontdekte planeten kunnen vinden. Ze draaien namelijk allemaal binnen tien dagen om hun moederster Kepler 444. Deze ster is ongeveer een kwart kleiner dan de zon en staat op een afstand van 118 lichtjaar, in de richting van het sterrenbeeld Lier. De massa van de vijf planeten is niet bekend, maar Kepler heeft wel hun omvang bepaald.

De binnenste planeet, Kepler-444b, is ongeveer even groot als Mercurius. Daarna volgen drie planeten zo groot als Mars en dan de buitenste planeet, Kepler-444f, die qua omvang tussen Mars en Venus zit. De planeten zijn allemaal heter dan Mercurius en dus ongeschikt voor het leven zoals wij dat kennen.

Bron: Iowa State University

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten