17 juni 2024

Gelekt artikel Planck-BICEP2 laat zien dat signaal BICEP2 van stof uit de Melkweg kwam [Update]

In zwart de metingen van BICEP2, inclusief foutmarges. In blauw de metingen na de analyse door Planck en BICEP2. De rode lijn is de B-mode polarisatie, zoals die alleen al door zwaartekrachtslenzen kan worden veroorzaakt, iets wat ver ná de oerknal plaatsvond. Credit: BICEP/Keck Collaboration

Het verhaal over de BICEP2-claim is hier al talloze malen verteld, dus een notendop moet volstaan: op 17 maart 2014 kwam het team van de BICEP2 detector op de Zuidpool met de claim dat ze in de kosmische microgolf-achtergrondstraling B-mode polarisatie hadden gevonden, die volgens het team veroorzaakt wordt door gravitatiegolven die 13,8 miljard jaar geleden ontstaan waren, tijdens de inflatieperiode van de oerknal. Hieronder het door BICEP2 gevonden signaal.

Credit: BICEP/Keck Collaboration

Snel na die claim kwamen er berichten dat de claim onterecht is en dat de polarisatie veroorzaakt is door lokaal stof uit de Melkweg. Vervolgens barstte er een welles-nietes-spelletje uit, dat uitmondde in een publicatie september vorig jaar door het Planck-team – van de Europese Planck sonde die afgelopen jaren óók naar de kosmische straling heeft gekeken – waarin klip en klaar stond dat de gemeten polarisatie komt door lokaal stof. Aftocht via de achteruitgang voor het BICEP2 team zou je zeggen, maar er was nog één escape voor hen: de teams van BICEP2 én Planck zouden samen nog eens naar de metingen van BICEP2 kijken en dan zien of er niet toch een spoortje van primordiale gravitatiegolven in het signaal zaten. Lang, héél lang wordt er al naar die analyse uitgekeken en deze week verscheen daar plotseling de gezamenlijke publicatie op de Franse editie van de Planck website. Dat was kennelijk niet de bedoeling, want kort na verschijnen werd de publicatie weer verwijderd, maar zoals we allemaal weten heeft Internet een ijzeren geheugen en wordt alles in de Google cache bewaard – hier de publicatie die we eigenlijk niet mochten zien. En wat blijkt: ook uit de gezamenlijke analyse blijkt dat de gemeten B-mode polarisatie veroorzaakt is door lokaal stof en door gravitatielenzen van ná de oerknal. Ja, ergens zit een héél klein excesje dat niet door die twee wordt verklaard, maar dat stijgt niet uit boven de statistische ruis. Hier zoals ze het zelf formuleren:

Eén van de cruciale parameters in de metingen is de r, de verhouding tussen de tensor van de zwaartekrachtsgolven en de scalar van de dichtheidsgolven – lees deze blog voor de uitleg. BICEP2 dacht dat r tussen 0,16 en 0,2 lag, een hoge waarde. Maar wat blijkt uit de gezamenlijke analyse: dat r minder dan 0,13 is, te weinig om een ontdekking te claimen. Kortom, de bubbel van BICEP2 is gebarsten, zoals In the Dark het formuleert. Bron: New Scientist + In the Dark.

Share

Comments

 1. Zie de koppen al staan in de krant.

  BICEP2 SLAAT PLANCK MIS!
  over achtergrondstraling

  lees hier het artikel …. 🙂

 2. Ik heb in een update zojuist de officiële publicatie van BICEP2 en Planck erbij gezet.

 3. dorusone zegt

  Cruciaal in deze berichtgeving is toch dat dit zwartekrachtsgolven (weer?) niet ontdekt zijn dat wordt toch een beetje ondergesneeuwd in my humble opinion.

Speak Your Mind

*