3 december 2023

De illusies van licht

Illusions of light. Credit foto: Brad Goldpaint

2015 is het Internationale Jaar van het Licht (IYL2015), een jaar waarin we niet alleen stil staan bij de prachtige en goede dingen die licht ons heeft gebracht, maar waarin we ook kijken naar de plekken waar we licht juist niet willen hebben, naar de lichtvervuiling die ons het zicht belemmert op een prachtige sterrenhemel. De fotograaf Brad Goldpaint heeft een betoverend mooie video gemaakt, Illusions of Light: A Journey into the Unseen, waarin hij ons de pracht van de sterrenhemel laat zien, met name de majestueuze Melkweg die zich op donkere plekken als een lichtend pand over de hemel uitstrekt. In de video wordt gezegd dat 80% van alle aardbewoners nooit de gelegenheid heeft gehad om de Melkweg te zien. In 1994 was er een grote aardbeving in Los Angeles, die de stad grotendeels in duisternis deed hullen omdat energiecentrales waren uitgevallen. Veel mensen belden toen verontrust het alarmnummer 911, omdat ze boven hun hoofd een grote, zilverachtige wolk zagen, die ze niet herkenden: voor het eerst van hun leven zagen ze de Melkweg. Ook in Nederland vermoed en vrees ik dat velen niet zullen weten hoe de Melkweg er uit ziet. Kijk en geniet daarom van de beelden die Goldpaint er afgelopen drie jaar van gemaakt heeft én luister naar de prachtige muziek erbij.

Illusion of Lights: A Journey into the Unseen from Goldpaint Photography on Vimeo.

Bron: Bad Astronomy.

Share

Comments

 1. Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

  Op 1:59 zie je een meteoor exploderen in de bovenste lagen van de atmosfeer!

 2. Heel mooi om te zien…..

  Een poosje geleden kwam ik er ook een tegen in een timelapse….met een mooie stofwolk/rookwolk. Ongeveer op 53 sec https://www.youtube.com/watch?v=y1hDUIyRnl4

 3. Enceladus zegt

  De Melkweg heb ik vanuit Nederland voor het laatst ergens eind jaren ’70 gezien. Daarna alleen nog maar tijdens sommige vakanties in Frankrijk en Scandinavië. Hier is het (misschien met uitzondering van de Waddeneilanden) niet meer mogelijk.

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Ik denk dat er best nog wel donkere plekjes in Nederland zijn, waar de Melkweg op een goed heldere avond te zien is, zoals in Drenthe. Ik hoor ook goede berichten over Melissant op Goeree-Overflakkee, waar vaak Messier-marathons worden gehouden, dat zal toch ook niet voor niets daar zijn.

   • Enceladus zegt

    Paar jaar geleden een dag lang gewandeld in Zeeland en ’s avonds toen we een restaurant verlieten viel het me wel op dat ik veel meer sterren zag dan normaal. Dus ja, Zeeland is voor de liefhebbers ook nog een beetje een oase in Nederland. Helaas de Melkweg toen niet gezien, maar wellicht is dat op een heel heldere avond daar inderdaad nog wel mogelijk.

    groet,
    Gert (Enceladus)

   • Ik woon aan de zuidkant van de hoeksche waard naast het haringvliet, maar als ik naar het zuiden kijk, richting flakkee, is het altijd goed donker. Kan me voorstellen dat als je een goed plekje in de polder opzoekt op flakkee dat het ook goed donker is om naar de sterren te kijken. De melkweg zien zal wel niet, maar volgens mij moet je dan echt ergens in the middle of nowhere zitten met in een straal van 25? km ofso geen lichtvervuiling.

   • Ik zag gisteren, toen ik de hond uitliet, nog de Melkweg, vlak naast sterrenbeeld Orion— ach, ik woon dan ook in Drenthe. 🙂

    Groet uit Hgv, Paul

  • Daar zeg je wat…..

   Ik ben ooit op vakantie geweest naar Brazilie, Jamaica, Cuba…maar toen boeide de sterrenhemel me (helaas) nog niet…en nu zal het er (helaas2) nooit meer van komen. Maar ik herinner me wel de mooie Maan boven het strand en dat je heel veel sterren zag. In het leger in de jaren ’80 zag je tijdens oefeningen midden op de veluwe ook meer sterren. En nu….ik heb een stacaravan vlak aan de Duitse grens midden in boerderijenland. De dichtsbijzijnde bebouwde kom is 3 km. Als ik zonder zaklamp ’s nachts naar toilet ga, breek ik geheid mijn nek, pikdonker, en ik zie zo 3 x zoveel sterren. Ben nu driftig marktplaats af aan het struinen voor een cheap telescoopje om eindelijk eens wat in de praktijk te gaan doen inplaats van alleen cursussen. Ik heb nog ergens een Canon powershot S5 liggen en ik hoop er vandezomer iets leuks mee te kunnen doen 🙂

  • Hallo,

   Ik woon zelf in België en de melkweg is vermoedelijk nerges in België te bewonderen. Ik meen deze echter wel eens gezien te hebben in de Alpen te Frankrijk, zij het als een wazige wolk over de gehele lengte van sterrenhemel.
   Echter is het mij nog steeds niet duidelijk in hoeverre men met het blote oog iets anders zal zien dan een wazige wolk, ook al bevindt men zich op een enorm geisoleerde locatie. Zijn hier soms beelden op het internet van te vinden in hoeverre men de melweg met het blote ook kan bewonderen?

   thx

 4. Ik kan me het nog vaag herinneren dat ik hier in de west Bommelerwaard de Melkweg te aanschouwen was.
  Maar na de ruilverkaveling en de komst van de tuinbouw kassen,
  is hier niet alleen de plaatselijke Melksteeg, maar ook de Melkweg verdwenen.
  Vooral de kasverlichting om de plantjes ook s’nachts te laten groeien, is hier debet aan.
  Er is dan ook eigenlijk in heel de Bommelerwaard niet één donker plekje meer te vinden.
  En dat allemaal ten behoeve van de ploftomaten en plofgerbera’s 🙂
  Zonde, maar het zei zo….

  • Enceladus zegt

   Je weet toch hoe onze Oosterburen die ploftomaten noemen?
   ‘Wasserbomben’….

   Zonde toch, onwille van smakeloze tomaten, die we veel beter zouden kunnen importeren, zit jij tegen die vieze oranje gloed aan te kijken.

   groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: