24 september 2023

Wat valt er aan de sterrenhemel te zien in februari 2015?

hemel
De tweede maand van het nieuwe jaar wordt in de volksmond ook wel ‘schrikkelmaand’, ‘slijkmaand’ of ‘regenmaand’ genoemd en werd genoemd naar de Romeinse god Februus, de god van de purificatie en onderwereld. In dit uitgebreide artikel wordt een overzicht gegeven wat er zoal aan de sterrenhemel te zien is in februari 2015.

De Maan en de planeten

Jupiter staatop 6 februari in oppositie.

Jupiter staat op 6 februari in oppositie.

De kleinste planeet uit ons zonnestelsel, Mercurius, bereikt op 24 februari 2015 zijn grootste westelijke elongatie. Op dat moment is Mercurius voor 58% verlicht en heeft deze een helderheid van magnitude +0,3. Doordat de ecliptica in deze periode van het jaar een kleine hoek maakt met de horizon is Mercurius, die zich het dichtst bij de Zon bevindt, moeilijk of niet waarneembaar. De tweede planeet uit ons zonnestelsel, gezien vanaf de Zon, schittert in februari 2015 elke avond in het westen aan de hemel en heeft een helderheid van magnitude -3,4. Venus gaat meer dan twee uur na de Zon onder en verwijdert zich langzaam van de Zon. Mars, ook wel de ‘rode’ of ‘oranje’ planeet genoemd omwille van zijn kleur, is in februari 2015 ’s avonds in het westen zichtbaar in de sterrenbeelden Waterman (Aquarius) en Vissen (Pisces). Mars heeft in februari 2015 een helderheid van magnitude +1,5. In tegenstelling tot Venus begeeft Mars zich wel naar de Zon toe. In de periode rond 20 februari 2015 kunnen we Mars en Venus ’s avonds in het westen waarnemen terwijl beide planeten, vanop Aarde gezien, vlakbij elkaar staan aan de sterrenhemel. De grootste planeet uit ons zonnestelsel, Jupiter, is in februari 2015 de hele nacht zichtbaar nabij de grens van de sterrenbeelden Kreeft (Cancer) en Leeuw (Leo Major). De gasreus Jupiter is op 6 februari 2015 in oppositie met de Zon en staat op dat moment pal tegenover onze ster aan de hemel waardoor deze planeet de hele nacht zichtbaar is. Saturnus, de planeet met het prachtige ringenstelsel, is ’s morgens laag in het zuidoosten waarneembaar. Deze planeet kunnen we in februari 2015 terugvinden in het sterrenbeeld Schorpioen (Scorpius) en heeft een schijnbare helderheid van magnitude + 0,7. De twee verste planeten in ons zonnestelsel, Uranus en Neptunus, vinden we in 2015 terug in de sterrenbeelden Vissen (Pisces) en Waterman (Aquarius). Deze gasplaneten hebben een helderheid van magnitude +6,2 (Uranus) en +7,8 (Neptunus) waardoor deze enkel zichtbaar zijn met een telescoop. Op woensdag 4 februari 2015 is het Volle Maan.

Samenstanden

Astrofotografen zijn vaak dol op samenstanden van verschillende hemelobjecten. Elke maand kunnen we aan de sterrenhemel dan ook enkele leuke samenstanden terugvinden tussen de Maan met sterren en/of planeten. Zo bevindt onze trouwe buur, de Maan, zich op dinsdag 10 februari 2015 slechts 2,7

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: