24 september 2023

Woorden schieten altijd te kort…..de Grote Orionnevel

De grote mooie prachtige Orionnevel!!

De grote mooie prachtige Orionnevel!!

Oeps….hoe heb ik die nu kunnen vergeten?? Ziet U…..toen ik na die langdurige astrofotografische rodeo van de vorige keer dan toch eindelijk “dat wilde Orionpaard”..(IC 434/Barnard 33/de Paardenkopnevel)….had gevangen…en ik er eigenlijk  even helemaal  schoongenoeg van had….tja, die lonkende Orionnevel,  hé…..enne….jemig de pemig, kan die Orionnevel lonken, zeg….daar kunnen echt geen schone dames in de meest kinky en gruzigmakende spacesuits danwel spannende poezenpakjes tegenop….hihi!!!en dus…..hoewel er al een vette hagelbui dreigend laag aan de westelijke horizon aan  het dreigen was en ik zowat omviel van de slaap en de kou,  heb ik toch  nog effe rap twee plaatjes van 4 minuten weten te schieten van deze immer indrukwekkende winterschoonheid, want..eh…een winter is naar mijn bescheiden mening geen geslaagde astronomische winter zonder minimaal één blik op dit prachtige object geworpen te hebben!  Enne……nu mijn canon 1000D is “gemodificeerd” (lees: door het (laten) verwijderen van het filter dat een flink deel van het rode licht van de waterstoflijn op 656,3 nanometer tegenhoud) komt deze roodharige waterstof-schoonheid nog mooier tot uiting.Met de kantekening dat dit fraaie rode spectakel echter alleen maar gezien kan worden door niet menselijke optische detectoren (CCD chips, film)  daar het menselijk oog niet echt roodgevoelig is,  maar wel des te  heftiger reageert op groen licht…en dus kleurt de grote rode Orionnevel met blote oog gezien door een (dikke) telescoop “betoverend spookachtig groen”!!!Ofwel….het maakt eigenlijk niet uit hoe je de grote Orionnevel observeert,  want zij is in al haar verschillende verschijningen “een feest voor  de zintuigen”… Enjoy!!!

Share

Comments

 1. Mooi plaatje!

 2. Ik blijf het altijd wel verwonderlijk vinden dat je zulke mooie foto’s gewoon vanaf de aarde kan nemen.

 3. Wim Buitelaar zegt

  Geweldig plaatje Jan, voorheen deed de Hubble dat!

  • Jan Brandt zegt

   Ha die Wim…enne…eigenlijk hoi iedereen

   Bedankt allemaal voor de complimentjezzzz.
   Ik moet toegeven dat ik eigenlijk best een beetje verrast ben van de kwaliteit van het plaatje omdat het tenslotte maar een stack is van slechts twee opnames van 4 minuten. Wat dat betreft is de Orionnevel een heel dankbaar object….ok, en het was vlak voor die aanstormende hagelbui echt effe heel kraakie helder!!!

 4. Connie Veeren zegt

  Zeg eens Jan, … vertel mij nou eens waarom in hemels naam jezelf, in alle bescheidenheid nog ‘ener amateur astronoom’ noemt terwijl jij met alle je talent en professionalisme gewoon een knap staaltje foto werk aflevert.?!

  Dat is echt dood zonde, van iemand als jij Jan Brandt! Jij bent een multi talent met fotografische -astronomie als sterke peiler. 😉

  ‘Take that’ .. honey 😉

 5. Connie Veeren zegt

  Oja, Jan even snel dit, niet als negatief of aanvallend bedoelt, meer als positieve feedback – verbeterpunt als je een titel voor je pracht van verhaal wilt krijgen, doe het dan een spannende -sensationele titel van max. 5 woorden 😉
  Mocht je in de verhaal iets aanprijzen een boek , wedstrijd of iets anders in die strekking verwijs rustig er naar.
  Zie het als een stukje reclame. Kan geen enkel kwaad. 😉 dat kan extra lezers trekken en daar gaat toch om denk ik zo? 😉

 6. Jan Brandt zegt

  Hoi Connie,

  Zucht….smelt…bedankt voor deze stortvloed aan vriendelijke en positive woorden, meid…..Ik zou er haast zo rood als de Orionnevel van gaan blozen..hihi!!
  Oh….enne….wat dat “gedoe van mezelf aanprijzen” betreft, daar ben ik nooit echt goed…nou ja, zeg maar gerust altijd ronduit beroerd in geweest. Iemand heeft ooit weleens tegen mij gezegd dat “bescheidenheid inderdaad den mensch siert” maar dat je er eigenlijk geen moer mee opschiet. Wanneer kan me bij jou aanmelden voor een cursus “PR-training”???

  • Connie Veeren zegt

   Lieve Jan,

   Mijn ‘PR’ positivo’s zijn constant aanwezig, je hoeft hier helemaal niets voor te doen. Zie het als een doorlopend buffet, je kan blijven eten wat jij wilt, en ’t wordt continu weer aangevuld. 😉

   Ik zeg wel altijd, blijf dicht bij jezelf en loop niet 7km naast je schoenen, ‘ze’ gaan dat toch doorzien.

   Prettige nacht!

   • Jan Brandt zegt

    Diepe zucht….Connie-sweetie, da’s nou eens helemaal waar!!!! Jouw “lopend PR-positivo-buffet” (prachtig taalgebruik, trouwens!!!) is inderdaad alom en continu aanwezig en aangezien ik ook voel/weet wie er “in die keuken” staat, kan ik als “spiritueel fijnproever” zeker be-amen dat het met de kwaliteit van jouw “geestelijke haute cuisine” helemaal snor zit!!
    En na een lichtelijk woelige nacht (hoe zou dat toch komen..hihi!?!) gaan we maar eens beginnen aan een hopelijk zeer productive dag…en dat laatste wens ik ook jou bij deze van harte toe!!!

 7. Ik wist dat ik nog een oude opname had gemaakt van de Orionnevel. Niet vergelijkbaar met het indrukwekkende plaatje hierboven natuurlijk. Deze versie van de Orionnevel in mijn filmpje is gewoon met het blote oog waarneembaar.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: